Ma numesc Ioana, am 15 ani si as avea o intrebare

Categoria părinte: Intrebari
08. 06. 15
Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Ma numesc Ioana, am 15 ani si as avea o intrebare, sunt intr-o situatie ciudata cu un baiat si nu stiu ce sa fac. De curand l-am cunoscut si ne comportam ca niste amici... pana intr-o zi in care a fost la mine si relatia nu a mai fost doar de prietenie. Nimeni nu a mai stiut de ziua aia ca am fost singuri... a doua zi ne-am comportat ca si cum nu a fost nimic. Pana intr-o zi cand el m-a intrebat daca ziua in care noi doi am stat impreuna a fost doar de monotonie pentru mine.. si atunci mi-am dat seama ca ma place... si sincer si eu cred ca il plac avem si pasiuni comune. Insa nu e asa de perfect totul, pentru ca el este mai mic decat mine.. are 14 ani, eu sunt in cls a 9 a (15 ani) si el e in clasa a 7a... credeti ca este ciudat ca sa fiu cu persoana asa de mica? Ma va privi lumea urat? Mi-e frica sa nu imi fac o imagine ... nu tocmai buna, dar totusi mie imi place de el si avem destule in comun. Pana acum am mai avut prieteni, dar mai mari decat mine, el nu stiu daca a mai avut. Ce sa fac? Sa incerc o relatie sau mai bine las sa treaca... ? Trebuie sa stiu cat mai curand ce sa fac si nu ma pot hotara. Stiu ca pare o problema minora si ca ocup timpul degeaba... dar chiar nu stiu ce sa fac. (Asa diferenta practic nu este mare.. dar in etapa asta de adolescent se simte mai mult decat in alte perioade, spun eu)
Multumesc.

Răspuns

Draga Ioana,
Esti la o vârstă frumoasă, la care viaţa abia se deschide în faţa ta. Tu îmi spui că ai cunoscut un băiat cu care simţi că ai afinităţi, dar nu ştii ce să faci, pntru că este mai mic decât tine. Mie nu îmi este clar ce înţelegi prin amiciţie, prietenie şi mai cu seamă ce s-a petrecut în acea zi când „relaţia nu a mai fost doar de prietenie“. Am citit „printre rânduri“ mesajul tău şi o să-ţi răspund în conformitate cu ce am înţeles eu că s-a petrecut. Dacă aţi ajuns la intimităţi sexuale, părerea mea este că aţi sărit peste nişte etape. O relaţie de prietenie se construieşte treptat, cu o creştere graduală a intimităţii. Nu întâmplător, aţi ajuns acum să reluaţi relaţia exact din punctul din care trebuia să o începeţi...

Faptul că aveţi pasiuni comune vă ajută în comunicare şi vă oferă o bază pentru structurarea unei prietenii din ce în ce mai profunde.
Nu este nici o problemă că este mai mic decât tine, diferenţa de vârstă e minimă. Dacă voi doi vă simţiţi bine împreună, părerea preconcepută a celorlalţi contează mai puţin. Crede-mă că mai importanţi într-o relaţie sunt alţi factori decât vârsta: înţelegere, comunicare, afecţiune, timp petrecut împreună... Voi sunteţi foarte tineri şi de-abia acum învăţaţi ce ar fi o relaţie de prietenie, de iubire etc. Urmăriţi să vă purtaţi cât se poate de frumos unul cu celălalt, minunat de frumos aş spune, pentru că lucrurile acestea îşi pun amprenta pe capacitatea voastră de apropiere şi intimitate de mai târziu.
Viaţa sexuală comportă şi riscuri, cum ar fi sarcina sau chiar bolile venerice. Fiţi atenţi şi prudenţi.
Cu drag, Monalisa
www.psihologul-tau.ro