Cum sa prevenim anemiile primavara

Categoria părinte: Articole
08. 05. 12
Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

ImageAnemia este o problema cu care se confruntă oamenii de toate vârstele. Ea este o afecţiune maladivă, care se manifestă prin scăderea sub valorile normale a numărului de globule roşii (hematii) produse de măduva hematogenă şi a cantităţii de hemoglobină la unitatea de volum a sângelui. Ca urmare, se reduce cantitatea de oxigen şi substanţe nutritive transportate de sânge către diferite ţesuturi din organism. În funcţie de cauzele care determină aceste modificări cantitative şi calitative ale componentelor sângelui, există mai multe forme de manifestare.

Depistarea anemiilor

De cele mai multe ori, anemia în formele uşoare nu este depistată prin analizele de sânge uzuale. Însă anumite simptome şi scăderea hemoglobinei spre limita inferioară pot duce cu gândul la o stare uşoară de anemie. Persoana respectivă se simte astenică, apatică, rezistă mai puţin stresului şi oboselii decât în alte perioade, poate prezenta ameţeli, cefalee, tulburări digestive etc. În formele mai avansate ale anemiei, aceste simptome se accentuează şi se poate observa paloarea tegumentelor, sângerări nazale, gingivale (mai ales la spălarea dinţilor), scăderea capacităţii de concentrare, somnolenţă etc.

Paliditatea sau culoarea galben-verzuie poate constitui un semnal de alarmă. Fenomenul apare la copiii subnutriţi şi cu un regim de viaţă necorespunzător şi la tinerele fete când, în mod naiv şi greşit, adoptă un regim exagerat de slăbire, lăsându-ne influenţate de „modelul“ manechinelor anorexice de la TV, unele dintre ele adevărate schelete ambulante. În aceste cazuri se produce o reducere drastică a fierului din hematii, ducând la modificări profunde şi grave în componenţa sângelui.
Starea de paliditate a pielii trebuie să fie verificată printr-o analiză amănunţită a sângelui, care ar putea semnala existenţa unor boli, mai uşoare sau mai grave. Se cunosc însă şi familii la care predomină o paloare a pielii, moştenită ereditar.

În afară de paloare, bolnavii pot acuza ameţeli, vertij, dureri de cap, insomnie, irascibilitate, astenie, oboseală, lipsa poftei de mâncare, tahicardie, suflu sistolic, insuficienţă cardiacă, indigestie, slăbiciune generală cu scăderea tonusului muscular, lipsă de vitalitate, incapacitate de efort fizic şi intelectual, ducând, uneori, la pierderea cunoştinţei.

Ca semne obiective, pacientul poate prezenta tahicardie sau respiraţie mai rapidă (datorită hipoxiei tisulare, creşte frecvenţa respiratorie pentru a suplini lipsa de oxigen).

Atenţie însă la falsele rezultate, frecvente mai ales vara, când, datorita deshidratării, scade volumul sanguin si numărul de hematii pe centimetru cub de sânge creste, mascând astfel o anemie. Invers, in cazul de hiperhidratare, hipertensiune arteriala (unele tipuri) sau graviditate, când volumul sanguin creşte se produce o diluţie a hematiilor, care apare în analizele de laborator ca o falsă anemie.

Cure de primăvară cu infuzii de urzică vie

Tratamentele fitoterapeutice au la bază foarte multe măsuri eficiente de învingere a anemiei, folosind ceaiuri, tincturi, macerate în vin, melite şi băi de plante. Majoritatea specialiştilor admit efectele benefice ale curelor de primăvară cu infuzii de urzică vie şi cu tije de păpădie (6 tije pe zi), pe o durată de 6-8 săptămâni.

De asemenea, se recomandă o cură de 2-3 săptămâni cu grâu germinat, fulgi de ovăz în lapte sau suc de orz verde. În zonele montane, se consumă fructe mature de ienupăr.

Ţinând seamă de conţinutul ridicat în fier şi clorofilă, frunzele de urzică sunt recomandate sub formă de infuzie (două linguriţe cu frunze uscate la 250 ml apă fiartă); după infuzare, timp de 10 minute, se beau, zilnic, câte 2-3 ceaiuri calde, într-o cură de 6-8 săptămâni, având efecte vitaminizante (A, C, B12, K), tonifiante, hipoglicemiante. Bune rezultate dau şi infuziile de creţişoară, coada şoricelului, roiniţă, coada calului, cimbrişor, obligeană, troscot, ţintaură, pir, turiţă mare, arnică, teci de fasole, măceşe uscate, frunze de afin, flori de ciuboţica cucului, muguri de brad. La intervale de 2 zile, se bea câte un ceai din fructe de coriandru, anason şi chimion, care favorizează digestia şi apetitul, prin producerea sucurilor gastro-intestinale. Ceaiurile se beau separat sau în amestec pentru acţiuni remineralizante, vitaminizante, diuretice, antitoxice, antimicrobiene, aperitive, tonifiante şi de stimulare a creşterii. La fiecare cană de ceai se adaugă câte o linguriţă cu bitter suedez.

Reţete cu prelucrări în alcool, vin sau miere de albine

- tinctură de genţiană - o linguriţă de tinctură diluată în 100 ml de apă, de 3-4 ori pe zi. Sînt contraindicate tratamentele cu genţiană mai lungi de două săptămâni.

- Coada racului - metroragii cu menstre neregulate, prelungite - infuzie sau decoct, o lingură la o cană. Se beau două căni pe zi.

- Cătina - favorizează creşterea imunităţii organismului şi refacerea globulelor roşii. Se face infuzie de 2 linguriţe de fructe la o cană cu apă, se beau două căni pe zi.

- consumul de multe fructe şi legume cât mai puţin chimizate, de alimente bogate în fier, cum ar fi: spanac, urzici, ştevie (şi rădăcină), linte, ouă, drojdie de bere, caise, nuci, verdeţuri, fructe uscate, cereale integrale, melasă, seminţe de dovleac, legume şi fructe bogate în vitamina C.

- decoct dintr-o linguriţă de rădăcină de ştevie, care se fierbe într-o cană de apă, timp de 5 minute. Se strecoară, se beau doua căni pe zi, înainte de masă, una dimineaţa şi alta seara.

- rădăcina de hrean, care este recomandată şi pentru copiii care suferă de rahitism. Se pun la fiert 10-15 g de rădăcina de hrean tăiată mărunt în jumătate de litru de apa şi se fierbe 10 minute. Se beau 2-3 căni pe zi. O reţetă mai gustoasă se poate prepara astfel: se taie rădăcina de hrean în rondele sau se rade pe răzătoarea mică, se pune hreanul într-un borcan şi se adaugă o linguriţă de miere. Se închide borcanul şi se lasă conţinutul la macerat. Din siropul format i se administrează copilului o lingură pe zi.

- sucuri de legume în diferite combinaţii în care să predomine morcovul şi sfecla roşie, la care se adaugă castravete, lăptucă, păpădie, spanac. În total, se consuma circa 600-1000 ml zilnic. Resturile de legume care rămân în centrifugă se consuma în salate.

- tinctură cu rădăcini de angelică, din care se iau câte 10 picături cu 30 de minute înainte de masa de prânz;

- vin tonic din 6 linguri flori de salcâm sau cu roiniţă la un litru de vin roşu fierbinte, care se macerează 1-2 zile, se strecoară şi se bea câte un păhărel (50 ml) înainte de cele 3 mese principale;

- vin tonic din 300 g urzică vie, pusă într-o sticlă cu 500 ml vin roşu; după o macerare de 24 de ore, se strecoară şi se bea câte un păhărel dimineaţa, pe nemâncate şi seara, înainte de culcare. Observaţii: vinurile tonice se dau numai la adulţii anemici;

- tinctură din amestec, în părţi egale cu frunze de urzică, pelin, tuia şi curpen de pădure, herba de coada-calului, rădăcini de roibă şi flori de şofran; se iau 50 g amestec în 500 ml alcool 400, se macerează 4 zile, se strecoară şi se beau câte 30-40 picături, de 3-4 ori pe zi, cu 20-30 minute înainte de mesele principale, într-o cură de o lună pe trimestru;

- tinctură din amestec cu frunze de urzică vie (30 g), frunze de coacăz negru (20 g), herba de cimbru de cultură (20 g), herba de rostopască şi turiţă mare (câte 10 g) şi flori de gălbenele (10 g). Se iau 50 g amestec, care se macerează 3 zile în 250 ml alcool 400, se strecoară şi se iau câte 3 linguriţe pe zi în ceai antianemic de roiniţă sau urzici, îndulcit cu miere de albine;

- mielită dintr-un kg suc de cătină albă într-un kg de miere de albine polifloră, la care se adaugă 40 ml tinctură de propolis şi 100 mg grăuncioare de polen. Se păstrează la rece, în sticle bine închise şi se consumă zilnic, câte 3 linguri, la copiii peste 10 ani, 3 linguriţe, la copiii de 2-10 ani şi câte 30 de picături, la bebeluşi. În perioadele de efort intelectual prelungit (elevi, studenţi), la persoanele în convalescenţă şi la bătrâni sau la cei cu efort fizic maxim (sportivi), doza creşte la 5 linguri pe zi.

În uz extern se recomandă, săptămânal, o baie totală cu creţişoară (200 g macerat în 5 litri de apă, timp de 12 ore); extractul se încălzeşte, se strecoară şi se toarnă în apa de baie, unde se stă 20 minute. După baie, corpul nu se şterge, ci se îmbracă într-un halat gros, iar copilul va sta în pat timp de o oră, pentru a transpira abundent.

Apiterapie

Albinele au pornit, din nou, colinda prin flori. În curînd, din stupi se va revărsa mierea nouă. Nici un preparat de sinteză nu egalează forţa energizantă a produselor stupului şi capacitatea lor de a vindeca boli provocate de lipsa vitaminelor din organism. Primăvara sînt numeroase cazurile de hipocalcemie. Medicii recomandă produse farmaceutice care pot completa lipsa de calciu din organism şi o dietă cu multe lactate. Totuşi, sînt multe situaţii în care hipocalcemia continuă să se agraveze pentru că organismul nu asimilează calciul. Din studiile şi din cercetările apiterapeutice, ştim că nu există nici un medicament de sinteză chimică şi nici un produs sau preparat naturist care să favorizeze asimilarea calciului mai repede şi mai bine decît propolisul. Dacă oamenii ar cunoaşte un lucru atît de simplu, hipocalcemiile ar putea fi evitate cu siguranţă. Cele mai grave anemii, a căror bază de pornire trebuie căutată, îndeosebi, în alimentaţie şi metabolism, sînt tratate medical cu tot felul de polivitamine. Apiterapeutic, anemia se vindecă în 90 de zile folosind păstura sau în 180 de zile folosind polenul. Dacă sînt utilizate şi alte produse apicole, anemiile se vindeca mult mai repede.

Tratînd farmaceutic lipsa de vitamine şi stările patologice provocate de ea, indiferent dacă vindecarea se petrece sau nu, apare inconvenientul că, prin contraindicaţiile şi efectele secundare pe care le poartă în sine, medicamentele creează alte dezechilibre, alte organe avînd de suferit. Nimeni nu trebuie să vadă în această afirmaţie, perfect adevărată, îndemnul de a ocoli medicul şi farmacia. Dar rămâne la fel de adevărat că o cură cu produse apicole previne orice fel de îmbolnăviri. Şi chiar dacă a apărut o afecţiune, o cură cu produse apicole va fi benefică. Produsele stupului nu au contraindicaţii şi nu au efecte secundare. Apiterapia poate potenţa un tratament chimioterapic, poate proteja organismul uman de efectele nedorite ale acesteia sau îl poate vindeca prin acţiunea sa. Avantajul imens al produselor apicole este acela că, în timp ce vindecă, ele şi hrănesc, energizează, vitaminizează şi imunizează. O precizare de maximă importanţă este că produsele şi preparatele apiterapeutice au un spectru larg de acţiune şi împotriva afecţiunilor ascunse ale organismului. Dacă folosim propolisul pentru a combate hipocalcemia, acesta va acţiona benefic asupra a cel puţin alte 40 de afecţiuni.

Revenind la vitaminizare, cunoscutul apiterapeut prof. Andriţoiu propune o terapie care nu a înregistrat, în nici unul din cazuri, vreun eşec. Iată programul zilnic:
• dimineaţa, cu un sfert de oră înainte de masă, se mestecă 2 linguriţe de polen sau 10 pastile de păstură, se iau 2 linguriţe de miere cu lăptişor de matcă, se bea un amestec din 30-40 de picături de tinctură de propolis şi 30-60 de picături de apă, apoi se bea o cană de ceai de măceşe îndulcit cu miere polifloră;
• după masa de dimineaţă se iau 2 linguriţe de miere propolizată;
• după masa de prînz, se iau 2 linguriţe de miere cu grîu germinat, iar după masa de seară se iau 2 linguriţe de miere cu suc de orz verde;
• în timpul fiecărei mese se bea un pahar de apă în care se diluează 2 linguriţe de oţet din mere şi miere, îndulcind cu miere polifloră;
• seara, înainte de culcare, se iau 2-3 linguriţe de miere cu drojdie de bere (2 linguriţe de drojdie amestecate cu o linguriţă de miere);
• zilnic, se bea 1 l de infuzie din urzică (50 de părţi), coada calului (20 p), fructe de cătină (10 p), ciuboţica cucului (10 p), busuioc (5 p) şi cimbru (5 p); se prepară dimineaţa pentru toată ziua.

Alte reţete:

- miere de albine, închisă la culoare (100-150 g pe zi) dizolvată în lapte cald şi repartizată în 3 reprize, într-o cură de 20-40 zile, cu mare eficienţă datorită conţinutului ridicat în minerale (mangan, fier, cupru);

- miere de albine (o linguriţă) într-un pahar cu lapte cald, în care se bate un gălbenuş de ou, realizând o băutură foarte plăcută şi eficientă în anemii la copii şi adolescenţi;

- polen granulat în cantitate zilnică de 20 g pentru adulţi, 10 g pentru tineri şi 5 g pentru bebeluşi sub 3 ani, într-o cură de o lună pe trimestru. După polen se bea apă îndulcită cu miere;

- polen plus lăptişor de matcă (tablete de polenovital) folosind, zilnic, câte 6 tablete la adulţi şi 3 tablete la copii, în cure de 6 săptămâni, repetate de 4 ori pe an.

În fiecare dimineaţă se bea un amestec din două linguriţe miere şi două linguriţe oţet de mere la 100 ml apă, repetat timp de o lună.

Cure cu legume proaspete şi cu grâu încolţit

Regimul alimentar va fi strict controlat prin echilibrarea principiilor nutritive uşor digerabile, necesare unei creşteri şi dezvoltări normale (proteine, glucide, lipide, minerale, vitamine). Uneori părinţii cred, în mod greşit, că rezolvă anemia copilului numai cu pâine, paste făinoase, cartofi, dulciuri şi uneleproduse derivate, care de fapt sînt mai mult decît dăunătoare (chipsuri, napolitane, eugenii).

Se elimină din alimentaţie zahărul, mezelurile, conservele, grăsimile animale şi, pe cât posibil, se limitează consumul de carne. De la masă nu trebuie să lipsească pîinea neagră (vezi şi articolul nostru despre pâinea integrală aici), lactatele naturale, nepasteurizate şi crudităţile. O alimentaţie echilibrată este bogate în fibre vegetale, care acţionează asupra pereţilor aparatului digestiv, îl împiedică să devină aton (leneş), previn constipaţiile, absorb şi transportă toxinele în afara organismului. Este bine ca primăvara şi toamna, înainte de venirea iernii, să se facă, profilactic, o cură de vitaminizare cu durata de 30 de zile. Între timp, nu renunţaţi să consumaţi, zilnic, minim 1-2 g de miere polifloră pentru fiecare kilogram greutate corporală.

Sunt indicate cure de 3 zile cu legume proaspete, consumate ca salate bogate în vitamine şi fier: ţelină (50-100 g), varză albă (200 g), spanac (100 g), pătrunjel (20 g) şi zeamă de lămâie, precum şi fructe proaspete (cireşe, vişine, caise, piersici, mere, pere, prune, pepeni, struguri, afine, mure, coacăze, cătină albă, curmale, banane, smochine). Sucul de sfeclă roşie, bogat în săruri minerale (fier, fosfor) şi în vitamine (B1, B2, C), se bea timp de 3 zile consecutive, câte un pahar, de două ori pe zi, după mesele de dimineaţă şi seară.

Pentru copiii în creştere se mai recomandă salată verde, pătrunjel, praz, ştevie, vinete, hrean, fasole boabe, mazăre şi linte, icre cu conţinut ridicat în fosfor, gălbenuş de ou, caşcaval, brânză topită, măsline, pâine integrală (graham) bine coaptă.
O mare atenţie se acordă curei cu grâu încolţit (2-3 linguriţe într-un păhărel cu lapte, de 3 ori pe zi, timp de 15-20 de zile în fiecare trimestru), având efecte benefice datorită complexului de vitamine şi de enzime naturale. După 7-10 zile, se poate constata îmbunătăţirea stării de sănătate şi de vitalitate.

17 vitamine în drojdia de bere

Nu poate fi neglijată cura cu drojdie de bere care conţine 17 vitamine, îndeosebi complexul B, 14 săruri minerale şi 46% proteine. După dispersarea a 4 linguri cu drojdie în 500 ml lapte sau suc de roşii şi fructe, cu adaosul unei linguri cu miere de albine, se bea un pahar între mese şi unul seara, la culcare, fiind o băutură foarte bogată în proteine, vitamine, fier, calciu şi alte minerale. Atât la copii, cât şi la adulţi (mai ales femei) este necesară completarea necesarului în săruri minerale şi vitamine. Vezi şi articolul nostru despre drojdia de bere, aici.

De unde ne procurăm vitaminele?

Necesarul vitaminic se poate asigura prin consumul anumitor legume, fructe şi remedii naturale:
- vitamina A din morcov, spanac, varză, tomate, salată, conopidă, pătrunjel, fasole verde, caise, pepene galben;
- vitamina B1 din legume, cartofi, fulgi de ovăz, fructe, drojdie;
- vitamina B2 din germeni de cereale, tărâţe, drojdie de bere;
- vitamina B5 din cereale, legume verzi, fructe, lăptişor de matcă;
- vitamina B6 din germeni de grâu, varză, fructe, soia, drojdie de bere;
- vitamina B12 din ginseng;
- vitamina C din lămâi, varză, ardei, pătrunjel, fasole verde, tomate, cartofi, conopidă, căpşuni, zmeură, coacăze, afine;
- vitamina D din ovăz, grâu, curmale;
- vitamina E din ovăz, ceapă, usturoi, morcov, varză, spanac, soia, tomate;
- vitamina H din fasole şi mazăre boabe, ciuperci, legume, soia, nuci;
- vitamina K din varză, spanac, uleiuri vegetale (floarea soarelui, soia);
- vitamina P din lămâi, portocale, caise, mure, cireşe, măceşe;
- vitamina PP din ceapă, usturoi, morcov, prune, caise uscate, germeni de grâu şi ovăz, alune prăjite, smochine, avocado, curmale.

Meniurile zilnice trebuie să fie foarte variate, pentru a stimula apetitul bolnavului. Între mese se beau, după caz, ceaiuri aromatice cu zmeură, mure, fragi, cimbrişor şi măceşe.

Eliminaţi din hrana copiilor snackurile şi mezelurile!

Părinţii copiilor anemici sunt tentaţi, din nefericire, prin influenţa nefastă şi adesea mincinoasă a reclamelor TV şi a panourilor publicitare, să le ofere nişte aşa-zise alimente, ambalate foarte atrăgător, dar cu un conţinut puternic denaturat, cu arome artificiale puternice, pe baza unor aditivi alimentari extrem de nocivi, care dăunează sănătăţii fragile a micuţilor. Este bine să se evite snackurile, bogate în E-uri toxice şi grăsimi saturate, apoi mezelurile bogate în aditivi otrăvitori, sare iodată şi grăsimi saturate, precum şi dulciurile concentrate, care scad pofta de mâncare, mai ales dacă sunt însoţite de „sucurile“ sintetice, adică de celebrelebăuturi carbogazoase îmbogăţite cu cofeină, ce provoacă dureri de cap, palpitaţii şi hipertensiune arterială, printre altele. Vezi şi articolul nostru despre aditivii sintetici, aici.

Tratamente balneoclimaterice

Tratamentele balneoclimaterice se fac cu ape minerale feruginoase, în funcţie de natura anemiilor şi de conţinutul în fier, calciu, magneziu şi zinc. Sînt indicate staţiunile:
- Tuşnad, Buziaş, Covasna şi Lipova (pentru anemii provocate de hemoragii sau de o alimentaţie săracă în fier);
- Olăneşti, Borsec, Călimăneşti, Căciulata, Sângiorz, Slănic-Moldova, Tinca şi Şaru-Dornei (pentru anemia pernicioasă cauzată de lipsa vitaminei B12).
Mai sunt recomandate zile de relaxare, cu plimbări la Poiana-Braşov, Buşteni, Sinaia, Vatra-Dornei, Câmpulung-Muscel, Rucăr, Lacu-Roşu, Tismana, Stâna-de-Vale.

Adaptare după un articol din Ziarul Lumina al prof. univ. dr. Constantin I. MILICĂ