Influenta geomagnetismului si a rezonantei Schumann asupra sanatatii si comportamentului uman

Categoria părinte: Articole
10. 01. 10
Aceste informaţii au fost publicate în 15 iulie şi 8 mai de Annette Deyhle, Ph.D., membru al Echipei de Cercetare din cadrul INIŢIATIVEI COERENŢEI GLOBALE. Această iniţiativă, ce are o bază ştiinţifică, a fost lansată de Institutul HeartMath, unind milioane de oameni în intenţia centrată în inimă de a transforma conştiinţa globală de la starea actuală - dizarmonioasă şi instabilă – către echilibru şi pace reală – vezi http://www.glcoherence.org.

Este posibil ca unisonul a mai multor milioane de oameni din majoritatea ţărilor de pe Pământ să determine o modificare a datelor citite de magnetometre? Corespund aceste date cu fenomenul de comuniune prin emoţii benefice a oamenilor, permiţând instalarea treptată a păcii şi armoniei între oameni?

Deoarece furtunile solare provoacă intensificarea unor anumite aspecte rezonante, care la rândul lor cauzează probleme legate de sănătate, violenţă, etc., datele ar putea fi un prim indicator că acţionăm în direcţia corectă cu acest studiu al modului în care un eveniment global poate să devină catalizatorul unui nou tip de coerenţă, pe care-l considerăm ca o sui generis conştiinţă globală.

Date ştiinţifice

Pământul este înconjurat de un strat de aer ce se întinde până la 240 km în spaţiu. Atmosfera are 4 straturi: troposfera (0-16 km), stratosfera (16-48 km), mezosfera (48-80 km) si termosfera (80-600 km). În termosferă există un strat numit ionosferă care se extinde în zona aprox. 80-290 km. Ea constă din particule încărcate electric. Această zonă foarte dinamică este expusă constant influenţei solare: puternica radiaţie ultravioletă descompune moleculele şi atomii, de aceea ioni şi electroni liberi încărcaţi electric umplu straturile ionosferei.

O furtună solară poate aduce particule încărcate în magnetosferă şi ionosferă. Oamenii de ştiinţă au descoperit că o activitate solară extremă, comprimă drastic magnetosfera – bula magnetică de protecţie a Pământului creată de câmpul magnetic terestru – şi modifică compoziţia ionilor în spaţiul de lângă planetă. Aceste schimbări în ionosferă sunt detectate de magnetometre.

Ionosfera are 3 straturi de bază: D, E şi două straturi F. În timpul nopţii stratul D dispare, stratul E aproape dispare, iar cele două straturi F se combină.

În orice momenţ pe tot globul, se descarcă aproximativ 1000 de fulgere, care creează impulsuri electromagnetice ce stimulează cavitatea ionosferei. Rezonanţele Schumann (RS) sunt frecvenţele electromagnetice ale cavităţii ionosferei Pământului şi au fost descoperite în 1952 de Dr. Schumann. Dimensiunile limitate ale Pământului determină ionosfera să acţioneze ca o cavitate rezonantă pentru undele electromagnetice (EM), în benzi de frecvenţă foarte joase. Modul cu frecvenţa cea mai joasă al RS este de aproximativ 7.83 Hz, cu o variaţie zilnică de ± 0.5Hz. Celelalte frecvenţe sunt 14, 20, 26, 33, 39 şi 45 Hz.

Observarea RS ne poate oferi informaţii valoroase despre activitatea solară, furtunile terestre, proprietăţile stratului superior disipaţ cavitatea ionosferei terestre şi schimbările climatice.

Echipa de Cercetare şi Dezvoltare a Iniţiativei Coerenţei Globale a dezvoltat un detector de câmp magnetic – MAGGIE – pentru a monitoriza rezonanţele undelor de plasmă ce înconjoară în mod constant Pământul în ionosferă. Iată un exemplu al spectrogramelor zilnice ale RS. Nivelul intensităţii sau puterea fiecărei frecvenţe este codată pe o scară de culori, unde galben este cea mai intensă. RS apar ca linii orizontale roşii, la frecvenţele de 7,8; 14, 20, 26, 33 şi 39 Hz.

Vântul solar interacţionează cu câmpul electromagnetic terestru, aplatizându-l în direcţia câtre soare şi lungindu-l în direcţia opusă, determinând apariţia unei „cozi magnetice”. Când exploziile solare şi câmpurile magnetice asociate lor, ajung în magnetosfera terestră, particulele înalt energizate pot fi extrase din vântul solar în magnetosferă, producând aurore boreale şi furtuni geomagnetice, care la rândul lor creează variaţii în câmpul magnetic terestru, influenţând astfel tot ceea ce există în acesta, inclusiv vremea, bioelectricitatea, ritmurile vieţii, dinamica sângelui, etc.

Există o conexiune între activitatea solară, furtunile geomagnetice, RS, şi sănătatea şi comportamentul uman?

În momentul în care fizicianul W.O. Schumann a publicat în jurnalul „Technische Physik” rezultatele cercetării sale despre aceste rezonanţe, Dr. Ankermuller a făcut imediat conexiunea între RS şi ritmul alfa al undelor cerebrale. El a considerat că este foarte interesant faptul că „gândirea Pământului” are aceeaşi rezonanţă naturală cu creierul uman şi l-a contactat imediat pe profesorul Schumann. Acesta l-a rugat pe Herbert Konig – atunci era candidat la doctoraţ iar apoi a devenit succesorul său la Universitatea din Munchen – să studieze acest lucru. Konig a demonstrat o corelaţie între RS şi ritmurile creierului. El a comparat înregistrările electroencefalogramelor (EEG) cu câmpurile electromagnetice naturale şi a descoperit că primele 5 RS, din plaja 0-35 Hz, sunt în aceeaşi gamă de frecvenţă ca şi undele cerebrale înregistrate pe EEG şi că semnalul de 7,8 Hz este foarte apropiat de frecvenţa ritmului cerebral alfa.

Frecvenţele cerebrale sunt grupate astfel:

DELTA: 0.5 – 4 Hz. Caracterizează starea de somn fără vise sau starea de inconştienţă.

THETA: 4-7 Hz. Este asociată cu prima fază a somnului, sau moţăiala. Apare şi în meditaţia profundă când suntem treji dar deschişi către imaginare mentală. Este asociată cu creativitatea, intuiţia, fantezia, reveria. Se crede că reflectă activitatea sistemului limbic şi o activitate crescută se observă în anxietate, activarea comportamentală şi inhibiţie.

ALFA: 8-12 Hz. Acesta este ritmul principal la un adult relaxat. Este prezent pe parcursul întregii vieţi. Este considerată o stare normală de luciditate, dar nu de procesare activă de informaţii. Alfa a fost asociat cu creativitatea, lucrul mental, starea de calm, de învăţare, coordonarea mentala şi a întregului format de minte şi corp.

BETA: 12-30 Hz. Reflectă un proces foarte activ. Se petrece în timpul stării de conştienţă normală şi de atenţie exterioară. Gama 12-17 Hz apare în procesarea normală a informaţiei şi activitatea mentală. Gama 17-30 Hz apare în starea de alertă ridicată, anxietate, de „loveşte sau fugi”.

GAMA: 30-100 Hz. Este asociată cu stări conştiente în care se procesează informaţii simultan în ambele emisfere. Balenele şi delfinii operează la aceste frecvenţe.

Începând cu aceste descoperiri, mai multe studii ştiinţifice au susţinut că RS sunt unde electromagnetice staţionare foarte importante, acţionând ca frecvenţe de fundal şi influenţând oscilaţiile biologice în creierul mamifer.

Atâta timp cât proprietăţile cavitaţii electromagnetice a Pământului rămân aproximativ aceleaşi, aceste frecvenţe rămân aceleaşi. Unele din schimbările care se petrec în RS sunt cauzate de ciclul petelor solare, deoarece ionosfera planetei se schimbă ca răspuns la schimbarea vântului solar ce este asociat cu ciclul de 11 ani al activităţii solare. Pe măsură ce intensitatea medie a RS creşte sau scade datorită diferenţelor între noapte şi zi, datorită schimbărilor în activitatea solară, în clima globală, etc., creierul şi sistemul nostru nervos răspund la aceste schimbări.

Rezonanţa poate fi definită ca fiind frecvenţa la care un obiecţ în modul cel mai natural, doreşte să vibreze. De exemplu: în sistemele coerente, un obiect poate să determine mişcarea unui alt obiecţ dacă cele două împărtăşesc aceeaşi frecvenţă de rezonanţă. De exemplu, dacă loviţi un diapazon la 100 cicluri pe secundă şi îl aduceţi lângă un alt diapazon, cel de-al doilea va începe să vibreze cu aceeaşi rezonanţă. Deşi nu a fost atinş cel de-al doilea diapazon va începe să vibreze şi să radieze un suneţ doar fiind în acelaşi câmp cu diapazonul iniţial.

Similar, dovezile ne arată că este posibil ca creierul să detecteze, să se acorde şi să răspundă semnalului unei RS.

Cum suntem capabili să ne acordăm rezonanţelor Schumann?

Răspunsul este că creierul nostru are „Zeitgeber”, un cuvânt german care se traduce prin „cei ce dau timp”, referindu-se la agenţii sau evenimentele exterioare care ne dau semnale – în acest caz RS. Aceste semnale exterioare ajută sistemul biologic uman să se sincronizeze cu ciclurile zilnice ritmice ale Pământului.

Cercetările din ultimele decade arată că modificări semnificative în activitatea solară şi geomagnetică, cauzate de furtuni geomagnetice, pot accelera schimbări semnificative în intensitatea şi stabilitatea semnalului RS. Asta poate determina ieşirea acestui semnal înafara plajei sale normale, ceea ce induce modificări în sincronizarea dintre creier şi inimă şi schimbă nivelul de melatonină din creier.

Iată unele efecte nedorite, asociate schimbărilor din activitatea geomagnetică:

Modificarea presiunii sanguine
Probleme cardiace, neurologice, de reproducere, ale sistemului imunita
Dezordini mentale, depresie şi sinucidere
Creşterea numărului de bolnavi din spitale, a accidentelor şi a morţilor subite, cât şi a nenumăratelor afecţiuni legate de stres.

S-au făcut unele experimente legate de timpii umani de reacţie relativ la evenimente exterioare şi RS. De exemplu, în 1974 Dr. Konig a arătat că timpii umani de reacţie erau semnificativ corelaţi cu intensitatea unui semnal Schumann de 8-10 Hz: 10 Hz accelera timpii de reacţie, în timp ce semnalele de 3 Hz (provenind de la furtunile locale), încetineau semnificativ timpii de reacţie. Acest fenomen poate fi demonstrat prin schimbările în tiparele EEG şi a nivelului de asimilare în creier a ionilor de calciu.

Efectul câmpurilor electromagnetice create de om, asupra sănătăţii umane.

Câmpurile electromagnetice generate de sistemele generatoare de putere, sistemele de telecomunicaţii, dispozitive, calculatoare şi alte produse ale tehnologiei umane, sunt extrem de puternice şi în unele cazuri au fost asociate cu incidenţa crescută a cancerului, a bolilor de inimă, a depresiei şi a altor boli. Expunerea în zonele rezidenţiale la câmpuri electromagnetice puternice s-a dovedit că poate creşte semnificativ riscul de îmbolnăvire pentru bolile enumerate mai sus.

Unele categorii, precum bătrânii, copii, femeile gravide şi cei bolnavi, sunt mai sensibile faţă de efectele adverse ale acestor câmpuri, decât restul populaţiei. Ca în orice cercetare, există opinii opuse referitoare la existenţa şi extinderea efectelor adverse.

Astfel, concluzionăm că RS, activitatea solară şi geomagnetică influenţează sănătatea şi comportamentul uman. Este interesat de observat că studiul RS arată interconexiunea a tot ceea ce există – a noastră, a noastră cu planeta, soarele şi probabil şi cu mulţi alţi factori planetari de care nu ne dăm încă seama.

Deci, cercetătorii au găsit dovezi ce indică faptul că sănătatea şi comportamentul uman par a fi afectate de schimbările din RS. De asemenea, mulţi oameni de ştiinţă cred că aceste rezonanţe s-ar putea să fie importante în multe cicluri biologice umane.

Viitoarele cercetări referitoare la RS, vor răspunde la întrebările: de ce unii oameni sunt afectaţi negativ de schimbările în RS, iar alţii nu şi ce se poate face pentru a-i ajuta pe cei care sunt afectaţi.

În plus faţă de cercetarea relaţiei între starea de sănătate şi RS, cercetătorii au mai studiat şi dacă există o legătură între evenimentele istorice (războaie, revoluţii, mişcări sociale) şi ciclul solar şi schimbările în activitatea ionosferei. Vom aborda acest subiect în viitor.

În final, doresc să vă reamintesc că deoarece creşterea activităţii geomagnetice poate determina un dezechilibru în sincronizarea dintre inimă şi minte, vă încurajăm să practicaţi regulat exerciţiile de coerenţă, pentru a vă ajuta să menţineţi acest echilibru.

Studiul în desfăşurare referitor la interconectare ne ajută să dobândim o viziune holistică asupra sănătăţii şi comportamentului uman şi a modului în care acestea sunt influenţate de diverşi factori planetari.

Amintiţi-vă ce spunea Albert Einstein: „Totul în viaţă este vibraţie”.

Articol preluat de pe www.bioconstructii.ro