Scrisoare deschisa Greenpeace catre Presedintele Romaniei

Categoria părinte: Stiri
07. 02. 27
Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Organizaţia Internaţională Greenpeace a adresat o scrisoare deschisă Preşedintelui României, prin care solicită luarea de măsuri împotriva cultivării libere a plantelor modificate genetic, astfel încât să poată fi conservată diversitatea speciilor. Greenpeace se pronunţă împotriva producerii alimentelor şi furajelor modificate genetic, pentru a  proteja sănătatea oamenilor şi a animalelor.

 Scrisoare deschisă, Bucureşti, 21 iunie 2006

Stimate Domnule Preşedinte Traian Băsescu,

Organizaţia Greenpeace desfăşoară o campanie internaţională amplă:

- împotriva cultivării libere a plantelor şi animalelor modificate genetic pentru a conserva diversitatea speciilor
- împotriva alimentelor si furajelor modificate genetic, pentru a  proteja sănătatea oamenilor şi a animalelor

Salutăm decizia Guvernului României de interzicere a cultivării soiei modificate genetic (MG) începând cu anul 2007 şi de interzicere a cultivării/testării tuturor plantelor MG în ariile protejate şi la o distanţă mai mică de 15 km faţă de aceastea, începând cu ianuarie 2006. Aceste măsuri, necesare pentru a proteja diversitatea biologică a speciilor, sănătatea oamenilor [1] şi agricultura ecologică sînt susţinute atât de Doamna Ministru a Mediului, Sulfina Barbu, cât şi de Domnul Ministru al Agriculturii, Gheorghe Flutur. Menţionăm că, odată cu aceste interdicţii aplicate culturilor de plante MG, rămân în continuare 3 milioane de hectare de suprafeţe agricole ce îndeplinesc condiţiile pedo-climatice necesare practicării agriculturii şi care pot fi legal cultivate cu plante MG.

Cu toate acestea, democratul Valeriu Tabără încearcă să schimbe Legea Mediului în favoarea sa, doar pentru că el însuşi cultivă ilegal sute de hectare cu soia modificată genetic (MG) la Staţiunea de Cercetare Lovrin, zonă interzisă pentru cultivarea/testarea OMG din judeţul Timiş [2]. Fost Ministru al Agriculturii, actualmente vicepreşedinte al Comisiei pentru agricultură din Parlament şi cercetător la Staţiunea Lovrin, Valeriu Tabără a iniţiat în ultima vreme o campanie intensă în Parlamentul României pentru eliminarea prevederilor din articolul 54 al Ordonanţei Guvernului 195/2005 care interzic cultivarea şi testarea organismelor modificate genetic (OMG) în ariile protejate şi la o distanţă mai mică de 15 km faţă de acestea, precum şi a articolului 96 care stabileşte sancţiunile pentru încălcarea articolului 54.

Cu numai o lună în urmă, compania Grivco a conservatorului Dan Voiculescu, a fost amendată pentru cultivarea ilegală a soiei MG în Parcul Natural Comana [3], iar acum compania îşi distruge culturile, lucrul cel mai corect care poate fi făcut. Este o ruşine că un politician precum Valeriu Tabără încalcă în mod deliberat legea şi încearcă să o schimbe în favoarea sa. Acest conflict de interese trebuie să înceteze imediat.

Greenpeace vă cere să nu promulgaţi Proiectul de Lege nr.217/2006 în forma care v-a fost înaintată la 14 iunie 2006, să militaţi pentru păstrarea articolului 54 din OUG 195/2005 şi să cereţi eliminarea deputatului Valeriu Tabară din Comisia pentru Agricultură.

Cu deosebita stimă,
Gabriel PĂUN
Coordonator Campanii Greenpeace în România
[1] Riscurile pentru sănătatea umană şi pentru mediul înconjurător prezentate de plantele de soia modificată genetic Roundup Ready

http://www.greenpeace.ro/images_var/soia_rr.pdf
[2] Comunicat de presă Greenpeace
http://www.greenpeace.ro/medianet/story/story_112.html
[3] Comunicat de presă Greenpeace
http://www.greenpeace.ro/campaigns/story/story_109.html