Ciuperca Reishi (Ganoderma Lucidum)

Categoria părinte: Articole
06. 10. 10

Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă
 

Ganoderma Lucidum - ReishiGanoderma Lucidum (ciuperca Reishi sau Rei-Shi) este utilizata in Extremul Orient, de este 2000 de ani, pentru eficienta sa deosebita intr-o gama foarte mare de afectiuni. Traditional se considera ca Reishi creste energia Qi, energia vitala care sustine intregul organism. Ganoderma Lucidum contine cateva sute de elemente biologic active, cu efecte benefice asupra sistemului imunitar. Ciuperca Reishi este adeseori numita 'ciuperca nemuririi', 'marele protector imunitar, spiritual si mental'. Administrată zilnic, Ganoderma Lucidum are efecte de reîntinerire si înfrumuseţare: duce la usoare scăderi în greutate, întăreste unghiile si părul si înfrumuseţează pielea.

Pe parcursul dezvoltarii sale, Ganoderma Lucidum trece prin mai multe faze de dezvoltare, în fiecare faza având culori diferite si proprietăţi medicinale foarte diferite. În suplimentele alimentare de calitate se foloseste Reishi rosie, ce are un gust amar intens,fiind imposibil de folosit în alimentaţie. Reishi folosită în alimentaţie este recoltată în alte stadii de dezvoltare si are un gust mult mai agreabil, dar calităţi terapeutice slabe.


Prepararea tradiţională se face sub formă de extract în apă din miceliul ciupercii. Totusi, studiile făcute în ultimele decenii în Europa si Asia au pus în evidenţă proprietăţile medicinale excepţionale ale acestui remediu folosind extracte standardizate de Reishi, condiţionate sub formă de capsule.

Aceste studii au arătat că administrarea extractului de Reishi aduce îmbunătăţiri sensibile imunităţii oragnismului, duce la scăderea semnificativă a valorilor colesterolului, fiind un puternic antioxidant. În ţările asiatice este considerat arma numărul 1 contra răcelilor si virozelor. Curele mai îndelungate îmbunătăţesc semnificativ capacitatea naturală de apărare a organismului la infecţii, prin  întărirea sistemului imunitar.
Intarirea sistemului imunitar are drept consecinta directa inhibarea tumorilor. Autoritatile japoneze au inclus ciuperca Reishi in lista oficiala de produse pentru tratarea cancerului.    

Ganoderma Lucidum contine hidrati de carbon, albumine in proportie redusa, grasimi, alcaloizi, vitamine si saruri minerale. De asemenea contine si un numar de 17 aminoacizi. Albuminele prezinta o valoare biologica mult superioara  in raport cu orice alte albumine de origine vegetala, atingand valorile specifice albuminelor de origine animala. Prezinta efect de diminuare a consecintelor secundare ale tratamentului chemotherapeutic. Are efect de scadere a presiunii arteriale si a nivelului de colesterol. Regleaza activitatea intestinala, ajutand in cazul procesului de digestie. Ganoderma Lucidum preintampina procesele inflamatorii.

Componente bioactive: contine peste 200 de componente active, cele cu efecte medicinale exceptionale fiind polizaharidele beta 1,3-D-glucan, beta 1,6-D-glucan, germaniul organic, triterpenele (acid ganoderic 4-6%), adenosinele, acizii grasi nesaturati (acidul oleic), ciclooctasulfur, alcaloizii, acizii nucleici, vitaminele, beta-glucani, steroizi, polizaharide, oligoelemente minerale, aminoacizii, proteina LZ8

Partea folosita: miceliul ciupercii

Principalele proprietati ale Ganoderma Lucidum sunt:
- antitumoral (stimuleaza macrofagele, celulele natural ucigase NK, induce apoptoza, inhiba angiogeneza, creste rata de folosire a oxigenului, inhiba metastazele, creste productia de interleukine si TNF - factorul de necroza tumorala)
- protejeaza organismul in chimio si radioterapie
- purificarea sangelui, eliminarea toxinelor, amplificarea puternica a functiei rinichilor, protejarea ficatului, intarirea inimii si curatirea colonului.
- scade nivelul colesterolului (hipocolesterolemiant) si grasimilor din sange
- regleaza tensiunea arteriala
- reduce nivelul zaharului din sange si reface functiile pancreasului
- impiedica degenerarea organelor, celulelor, tesuturilor mentinand astfel starea de tinerete a organismului
- creste capacitatea naturala de vindecare a organismului, ajuta organismul sa isi formeze un sistem imunitar puternic
- impiedica aparitia alergiilor (antialergic - inhiba productia de histamina)
- este un antioxidant puternic, elimina radicalii liberi- are activitate antitumorala, amelioreaza durerile provocate de cancer
- este un bun anti-inflamator
- are efect antibronsitic
- adaptogen (stimuleaza selectiv functiile organismului, ajutandu-l sa se adapteze fizic, psihic, imunitar)
- antioxidant (reduce actiunea radicalilor liberi, impiedica peroxidarea lipidica)
- regleaza echilibrul acido-bazic (alcalinizant)
- imunomodulator (regleaza sistemul imunitar) - se administreaza in boli autoimune (alergii, miastenia gravis, hepatita autoimuna, poliartrita reumatoida, diabet, lupus, tiroidita, vitiligo, sclerodermie), dar si in stari cu deficit de imunitate - creste nivelul imunoglobulinei IgA (protejeaza mucoasele), IgG (cea mai importanta imunoglobulina din corp, neutralizeaza toxinele si microbii din sange si limfa) si IgM (distruge bacteriile)
- detoxifiant si hepatoprotector (induce productia de interferon endogen, scade transaminazele, reduce fibroza hepatica si in ciroza alcoolica)
- detoxifiant si drenor limfatic
- antiviral (virusul Epstein Barr, HIV, HPV, virusul hepatic B, C, gripal, herpetic, suprima durerile postherpetice)
-mentine echilibrul hormonal, stimuleaza glandele suprarenale (in stres, depresie)
-neuroregenerator, imbunatateste memoria, somnul, calmeaza, echilibreaza spiritual
-reduce edemele pulmonare, infectiile respiratorii
-tonic cardiovascular (indicat in accidente cerebrovasculare, insuficienta coronariana, infarct miocardic, flebite, hemoroizi)
-inhiba agregarea plachetara (coagularea sangelui)
-relaxeaza sistemul muscular
-protector gastric si duodenal
-protejeaza uterul (impiedica formarea fibroamelor uterine).

Prelucrare după: www.vita-crystal.ro