Am o problema mai delicata

Categoria părinte: Intrebari
08. 01. 15
Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Buna ziua. Am o problema mai delicata, nu stiu cum sa o formulez cat mai coerent. De ceva vreme am o stare ciudata-in sensul ca simt ca am un fel de crestere a apetitului sexual, dar fara sa fac absolut nimic, uneori mi se pare ca acest lucru e ceva continuu-aceasta stare, fara sa ma uit la vreo poza, fara sa ma gandesc la nimic. Am 21 de ani. Nu am avut pana acum nici o relatie, dar nu asta ar fi problema.. Credeti ca ar putea fi vorba de cauze psihologice sau somatice? Daca puteti sa ma ajutati, va sunt recunoscatoare.

Răspuns

Draga Andreea,

s-au scris tomuri întregi despre „pulsiunea sexuală“. La extreme, unii o înfierează pe criterii de morală religioasă, în vreme ce alţii o ridică în slăvi pe motivul satisfacerii nevoilor fiziologice sau al libertăţii sexuale. Noi trebuie să urmărim să ne menţinem undeva aproape de punctul de echilibru între aceste viziuni aparent contrare.

La 21 de ani, este firesc să existe o stare de efervescenţă la nivel erotic-sexual. Fenomenul ţine de un dat natural, fiziologic, hormonal, care se manifestă chiar dacă noi nu vrem să acceptăm raţional acest lucru.

Problema la tine pare să fie intensitatea şi durata neobişnuită a acestei excitaţii. Trebuie să înţelegi că în spatele fenomenului există dorinţa de comuniune erotică, fie şi negată, refuzată şi împinsă în subconştient: „Eu nu doresc practic, e o stare nedorită pe care o am.“ Este probabil că manifestarea aproape continuă, cum spui tu, a apetitului sexual crescut ţine de atingerea unui prag-limită al acestei dorinţe. Nu este străin de această stare nici faptul că nu ai intrat în nici o relaţie, până acum. Răspunsul la întrebarea ta este, prin urmare, că la originea fenomenului pe care-l prezinţi există atât cauze somatice, cât şi cauze psiho-emoţionale.

Eşti la o vârstă la care este important să te apropii de cineva. Pentru o femeie, ceea ce contează în primul rând este pregătirea emoţional-afectivă, pentru realizarea unei armonizări între sentimentul erotic şi actul sexual propriu-zis. Prima experienţă sexuală este precedată de o întreagă suită de proiecţii lăuntrice, emoţii şi trăiri care o anticipează. Această etapă pregătitoare este, prin starea psiho-emoţională pe care o creează, foarte importantă. Spun aceasta pentru că observ că respingi într-un fel sexualitatea fiinţei tale: „am o stare ciudată... fără să fac absolut nimic.... fără să mă uit la vreo poză... fără să mă gândesc la nimic... nu am avut până acum nici o relaţie, dar nu asta ar fi problema...“

Îmi cer să îţi dau un sfat.

1) Din punctul meu de vedere, trebuie să începi să te informezi cât mai bine despre eros şi sexualitate, nu doar sub aspect organic-fiziologic, ci şi sub aspect psiho-emoţional, energetic. În acest sens, ţi-aş recomanda câteva cărţi care să îţi ofere o înţelegere mai cuprinzătoare asupra fenomenului şi eventual câteva tehnici practice pentru abordarea problemei cu care te confrunţi. Un autor bun, care explică legătura între anatomie, fiziologie şi viaţa emoţională şi spirituală este Mantak Chia. Două cărţi bune sînt: Trezirea energiei vindecătoare prin Tao, apărută la Editura Divya cu mai multă vreme în urmă şi Cultivarea energiei sexuale feminine, apărută la Editura Antet, tot cu ani în urmă. Aş putea eventual să-ţi trimit pe email, într-un format electronic, prima carte, însă o am doar în engleză... Dă-mi un semn şi rezolvăm. Desigur că aş putea să-ţi fac o întreagă listă de cărţi, dar nu acesta este scopul nostru.

2) Te mai sfătuiesc să urmăreşti să te deschizi afectiv şi să te împrieteneşti cu un băiat cu bun-simţ, pe care să-l iubeşti şi care să te iubească. Vei putea, astfel, să explorezi tainele şi magia sexualităţii şi iubirii.

Cu drag,

Monalisa Teodorescu - psiholog