10 cai simple si eficiente pentru tratarea obezitatii

Categoria părinte: Articole
08. 01. 24

Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă
 

obezitateObezitatea este considerată în societatea noastră o adevărată boală cronică, mai ales în ţările aşa-zis civilizate şi industrializate, unde un număr tot mai mare de adulţi şi chiar de copii ajung să fie obezi (studiile arată că în ultimele decenii, obezitatea la copii a crescut în SUA cu 500%). Ea afectează adesea chiar imaginea de sine, conducând la multe complexe de inferioritate şi dificultăţi de integrare socială, motiv pentru care curele de slăbire au ajuns o industrie aducătoare de profituri, fiind căutate şi celebre, deşi unele dintre ele sînt grevate de riscuri şi conduc la alte probleme, iar altele oferă naivilor soluţia „minune“, în care ei doar înghit nişte prafuri şi GATA, slăbesc peste noapte...

Obezitatea este considerată în societatea noastră o adevărată boală cronică, mai ales în ţările aşa-zis civilizate şi industrializate, unde un număr tot mai mare de adulţi şi chiar de copii ajung să fie obezi (studiile arata că în ultimele decenii, obezitatea la copii a crescut în SUA cu 500%). Ea afectează adesea chiar imaginea de sine, conducând la multe complexe de inferioritate şi dificultăţi de integrare socială deficitară, motiv pentru care curele de slăbire au ajuns o industrie aducătoare de profituri, fiind căutate şi celebre, deşi unele din ele sînt grevate de riscuri şi conduc la alte probleme, iar altele oferă naivilor soluţia „minune“, în care ei doar înghit nişte prafuri şi GATA, slăbesc peste noapte...

Cine este obez?

Medicii propun următoarea formulă pentru calcularea greutăţii ideale: G = 50kg+0,75*(T-150)+0,25*(V-20), în care T reprezintă talia sau înălţimea exprimată în centimetri, iar V este vârsta în ani. Greutatea normală este cea ideală, cu o variaţie de +/- 10%. O persoană care are o greutate cu peste 10% din greutatea ideală este supraponderală, iar dacă greutatea sa depăşeşte cu peste 20% pe cea ideală, atunci se poate spune că este obeză. Gradul I de obezitate reprezintă un plus ponderal între 20 şi 30%, gradul 2 între 30 şi 50%, iar gradul 3 peste 50% din greutatea ideală.

La ce ne predispune obezitatea sau 10 motive pentru a renunţa la kilogramele în plus:

1. Diabetul zaharat de tip II (non-insulinodependent) şi pancreatitele cronice: se cunoaşte faptul că diabetul zaharat tip II este aproape inexistent la cei care au o greutate normală. Este foarte interesant mecanismul prin care el apare la cei obezi: adesea pancreasul secretă insulină, hormonul în prezenţa căruia toate celulele organismului asimilează glucoza, dar celulele nu vor să mai ţină cont de ea, adica, în termeni medicali, devin rezistente la insulină. Acest fenomen însă este un adevărat mesaj al trupului nostru care ne spune prin aceasta că el nu mai doreşte „glucoză“, adică tot ceea ce este dulce şi plăcut, ba chiar confortabil. Ei bine, el ne arată că s-a săturat să facem şi să mâncăm doar ceea ce ne place, fără a face şi ceea ce este necesar, adesea din prea multă comoditate.

2. Boli cardiovasculare: ateroscleroza, care conduce treptat la cardiopatie ischemică şi hipertensiune arterialp. Ateroscleroza constă în depuneri de grăsimi pe pereţii vaselor de sânge, care treptat pot chiar să blocheze complet circulaţia sângelui, ceea ce duce la infarct miocardic sau la cardiopatie ischemică dacă depunerile se fac pe vasele inimii. Obezii au, de altfel, un risc crescut de moarte subită cardiovasculară, probabil prin aritmii cardiace. Deoarece bolile cardiovasculare sînt primele în topul cauzelor de deces în general, medicii insistă adesea că astfel de pacienţi să renunţe de urgenţă la kilogramele în plus.

3. Tulburări de memorie, iritabilitate sau depresie: oxigenarea redusă a creierului în timpul somnului datorită întreruperii repetate a respiraţiei şi chiar trezirea repetată din acest motiv, are efecte serioase asupra funcţiilor psihice, generând oboseală cronică, diminuarea randamentului, scăderea capacităţii de învăţare, tulburări de memorie şi iritabilitate, agresivitate, depresie.

4. Gută şi calculi renali: la obezi, şi mai ales la cei care consumă alcool, apare o creştere a acidului uric, care conduce la hiperuricemie, gută şi calculi renali cu uraţi. Alcoolul stimulează generarea de acid uric şi încetineşte eliminarea renală normală a acestuia.

5. Varice: datorită îngreunării circulaţiei sanguine (ateroscleroză vasculară şi hiperlipemia ce creşte vâscozitatea sângelui) pereţii venelor sînt foarte mult solicitaţi şi îşi pierd mai repede elasticitatea.

6. Reumatism de tip degenerativ: greutatea excesivă afectează articulaţiile, mai ales coloana vertebrală, care îmbătrânesc mai rapid datorită suprasolicitării.

7. Cancer: unele forme de cancer, cum ar fi cancerul de sân şi de endometru, dar şi cel de prostată şi de colon sunt mult mai frecvente la cei obezi, fiind în legatură directă cu nivelul de lipide sanguine prea ridicat.

8. Scăderea potenţei la bărbaţi: nivelul de testosteron scade la bărbaţi, ceea ce le poate crea grave probleme legate de scăderea potenţei şi a fertilităţii.

9. Tulburări menstruale şi scăderea fertilităţii la femei: prima menstruaţie survine precoce, ciclurile sunt adesea neregulate, fertilitatea este redusă, iar menopauza se instalează mai devreme, aducând cu ea tot cortegiul de probleme specifice.

10. Tulburări ale glandei tiroide.

Noi vă propunem 10 căi simple, dar necesare, pentru reducerea „greutăţii excesive“ a trupului, minţii şi sufletului:

Deoarece modul de viaţă dus până acum, uneori chiar mulţi ani de zile, a fost cel care a condus la această stare de lucruri, este necesar să înţelegeţi de urgenţă, aşa cum se prezintă foarte clar şi in sistemul tradiţional de medicină AYURVEDA, că a trăi în acelaşi mod ca şi până acum nu va modifica nimic în bine. Acesta este şi motivul pentru care cei care refuză să renunţe la vechiul mod de a gândi şi acţiona şi la obisnuinţele alimentare nocive prea înrădăcinate, chiar dacă realizează o aşa-zisă cură drastică de slăbire, se îngraşă la loc după ce o încheie, deoarece revin prin inerţie la vechiul mod de viaţă, anterior curei. Aşadar, este necesară o transformare mai profundă, dar perfect posibilă şi chiar uşoară, dacă ne gândim la ce probleme ne pot conduce la obezitate în timp.

Să renunţăm aşadar la „greutatea excesivă“, oriunde s-ar ascunde ea în noi. În acest scop, în sistemul mediacal milenar AYURVEDA, se recomandă cu multă înţelepciune să eliminăm mai întâi greutatea minţii şi a sufletului pentru că, astfel, trupul se va putea elibera mult mai repede de kilogramele în plus. Odată început acest proces, dieta „usurătoare“ va avea cu adevărat eficienţă, iar rezultatele ei vor fi stabile în timp. Altfel, orice dietă am urma, trupul nu se poate uşura, atâta timp cât „mintea şi sufletul“ nu-i permit.

1. Să ne trezim cât mai de dimineaţă şi să ne ridicăm din pat imediat ce ne-am trezit. Acest lucru este foarte important, deoarece aşa cum spun bătrânii noştri, „ziua bună se cunoaşte de dimineaţă“. Vom constata că acest început prielnic va transforma mult în bine întreaga zi.

2. „Azi îi ajutăm pe cei din jurul nostru“. Greutatea minţii răzbate din încetineala cu care luăm decizii şi mai ales cu care ne hotărâm să îi ajutăm pe cei din jur sau chiar să facem orice altceva. Aşadar, de azi vom renunţa la ea. Să începem ziua întrebându-ne cu ce-i putem ajuta pe semenii noştri azi şi cu hotărârea de a realiza acest lucru. Putem porni de la a-i ajuta plini de solicitudine pe cei dragi, apoi pe prieteni, pe vecini, pe colegi. Vom descoperi astfel nenumărate motive de a fi fericiţi.

3. „Azi sîntem fericiţi“. Greutatea sufletului se simte adesea ca o disperare grea, ca o descurajare tăcută. Însă, ajutându-i pe cei din jur, descoperim cu uşurinţă că adevărata fericire constă mai mult în a dărui celorlalţi, şi mai puţin în a primi. Când vom simţi că „plutim“ de fericire înseamnă că am devenit deja foarte „uşori“ şi, în curând, aşa va fi şi trupul, dacă vom menţine această stare interioară suficient de mult timp.

4. „Azi sîntem dinamici“. Să fim plini de viaţă! Să renunţăm la greutatea de a ne urni din casă! Să ne trezim dimineaţa devreme, să facem zilnic exerciţii fizice sau să alergăm prin parc, să mergem la piaţă, să ne desfăşurăm munca plini de entuziasm, să ne vizităm prietenii! Vom descoperi că la sfârşitul zilei sîntem cu mult mai fericiţi şi mai „uşori“ decât dacă ne-am fi petrecut o jumătate de zi în faţa televizorului, privind pasivi la viaţa altora. Să ne trăim viaţa proprie la maximum!

5. De azi, a mânca înseamnă a slăbi! Există unele alimente care pentru a fi digerate folosesc atât de mult din energia organismului încât, în final, îl uşurează. Ele au o digestie mai lentă şi din acest motiv nu vom simţi nici senzaţia de foame consumându-le regulat. Pe de altă parte, ele furnizează puţine calorii, reducând şi prin aceasta greutatea. Aşa este celebra supă de varză, pe care o putem consuma zilnic sau de 2-3 ori pe săptămână, dar şi alimentele bogate în fibre vegetale, în special cerealele integrale (făină integrală de grâu, hrişcă integrală, orz integral, orez brun, ovăz integral, mei integral, secară integrală), care se recomandă să fie mai vechi de un an. Fibrele vegetale sînt esenţiale pentru tratarea obezităţii şi pentru prevenirea diabetului zaharat tip II, a bolilor cardiovasculare, aterosclerozei, cancerului de colon, boli care, aşa cum am menţionat, sînt frecvent asociate cu obezitatea. Sînt recomandate şi unele legume şi fructe bogate in fibre vegetale: varză, conopidă, broccoli, morcovi şi alte rădăcinoase, mere, căpşuni, citrice.

6. Să eliminăm alcoolul (furnizează foarte multe calorii, creşte producţia de acid uric şi întârzie eliminarea sa renală), băuturile răcoritoare îndulcite cu zahăr sau îndulcitori artificiali (astfel de băuturi cresc cu 60% obezitatea în randul copiilor, după cum arată un studiu recent realizat în SUA pe elevi de 11-12 ani), carnea, grăsimile animale şi uleiurile rafinate (cresc foarte mult incidenţa obezităţii, cancerului de colon, diabetului zaharat tip II şi a bolilor cardiovasculare).

Mici noi obişnuinţe pentru a opri fără efort îngrăşarea:
7. Până la ora 13, să consumăm doar sucuri naturale, preparate în casă, din fructe sau legume sau salate de fructe sau legume.

8. Să luăm ultima masă cel târziu la ora 20.

9. Beţi înainte de masă un pahar de apă caldă, vă va linişti foamea şi vă va ajuta să mâncaţi mai puţin.

10. Consumaţi la o masă un singur tip de alimente (regimul alimentar disociat): doar cereale, doar fructe sau doar legume, la care puteţi adăuga condimente, puţin ulei de măsline extravirgin, migdale măcinate, miere zaharisită, după caz.

Ce alimente folosim pentru „a slăbi mâncând“:

Remedii:

pâine neagră

în loc de

pâine albă

cereale integrale (mai vechi de 1 an)

în loc de

paste făinoase, produse de panificaţie din făinuri rafinate, cereale proaspete

varză, conopidă, ridichi, gulii, salată verde, lobodă, fasole verde

în loc de

fasole boabe, soia, năut, linte

mere, citrice, căpşuni, cireşe

în loc de

banane, pere, caise, piersici

grăsimi nesaturate (ulei de măsline extravirgin, ulei de in)

în loc de

grăsimi saturate (carne, grăsime animală, uleiuri rafinate)

migdale

în loc de

nuci, alune, arahide, floarea soarelui

chefir, iaurt slab

în loc de

lapte dulce, smântănă, brânză, caşcaval

miere veche (zaharisită) ca îndulcitor

în loc de

Zahăr, miere proaspătă (lichidă) ca îndulcitor

sucuri naturale, de casă, stoarse din fructe şi legume proaspete

în loc de

băuturi alcoolice, băuturi răcoritoare îndulcite cu zahăr sau alţi îndulcitori artificiali

Remedii:

Pentru a ajuta şi mai mult acest proces de „uşurare“ a corpului şi a întregii noastre fiinţe, sînt utile şi o serie de plante care ajută la curăţarea şi drenarea întregului organism. Astfel sînt plantele detoxifiante şi purificatoare (coriandru, genţiană, dracilă-rădăcina, salvie, isop, roiniţă, păpădie, turiţă mare, trifoi roşu, andive, căpşun-frunze, cicoare, obligeană, sânziene, coada şoricelului, turmeric, neem, etc), plantele hipolipemiante (rostopască, anghinare, ceai mate, etc.) şi plantele diuretice şi laxative care favorizează eliminarea renală şi digestivă a materiilor reziduale din organism (mesteacăn, rădăcină de cicoare, volbură, fenicul, senna, cruşin, etc.).

Poate să pară greu la început, dar fiecare pas înseamnă şi o reuşită care, ea însăşi, ne va da motivaţia şi forţa să continuăm. Iar scopul face ca efortul să merite din plin.

Mult succes!

Lector Cristina Cîmpean

sursa: www.armonianaturii.ro