Sindicatele din panificatie vor paine fara fier

Categoria părinte: Stiri
07. 04. 07
Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 
Sindicatele din panificaţie vor pâine fără fier
Sindicatele din industria alimentară cer Ministerului Sănătăţii să retragă proiectul de hotărâre privind ameliorarea făinii de grâu cu fier şi acid folic, a declarat Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară. Hotărârea de Guvern propusă de Ministerul Sănătăţii a primit aviz negativ şi de la Ministerul Agriculturii.
„Credem că nu trebuie ca toată cantitatea de pâine de pe piaţă să conţină fier. Pâinea cu fier poate să fie o specialitate aşa cum sunt alte multe specialităţi de pâine pe piaţă. Creşterea cantităţii de fier în organism poate duce şi la declanşarea unor boli cancerigene la persoanele care nu au nevoie de aport de fie“, susţine liderul sindical.
România este singura ţară care are reglementări în acest sens. Sindicaliştii consideră că proiectul de hotărâre este o nouă afacere pentru o anumită categorie de agenţi economici care au afaceri în domeniul panificaţiei. Pentru îmbogăţirea cu fier a întregii cantităţi de grâu, fiecare moară care produce făină trebuie să fie dotată cu dozator şi malaxor speciale pentru această procedură. Investiţia s-ar ridica la 10.000-15.000 de euro per moară.
„Nu înţeleg de ce trebuie să importăm şi pâine din Uniunea Europeană numai pentru ca anumiţi afacerişti să-şi îngraşe conturile“, afirmă Dragoş Frumosu.