Sotul meu imi tot reproseaza ca nu ma mai gandesc la el

Categoria părinte: Intrebari
08. 01. 28
Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Bună ziua,

Mă numesc Eugenia, am 33 de ani şi sunt căsătorită de 8 ani. Soţul meu îmi tot reproşează că nu mă mai gândesc la el, am pe altcineva şi face aluzii la colegul meu de servici, deşi sunt prieteni foarte buni. Nu ştiu ce să mai cred, face asta numai să mă supere sau crede cu adevărat asta? Mai rău este că după asemenea reproşuri, nici nu mai vorbeşte cu mine, este foarte supărat, iar dacă încerc să-l împac spune că sunt vinovată şi mă gudur pe lângă el. Cred că este vina mea ptr. că asta am făcut tot timpul, m-am înjosit în faţa lui numai să fie bine şi tot nu este. Ce-i de făcut? Am şanse ca relaţia mea să mai meargă? Nu mă ajută cu nimic, nici mâncare nu-şi încălzeşte, ptr. Că nu-i place la bucătărie şi apoi el zice că nu s-a însurat să faca el asemenea treburi, se consideră şef, spune mereu ca el este şef, iar eu sunt femeie ca să fac treabă. Uneori am impresia că nu mă respectă. Când încerc să-i explic că lucrurile în căsnicie nu stau aşa se enervează şi îmi reproşează că nu-mi mai place de el, înseamnă că am găsit pe altcineva. Vă rog ajutaţi-mă. Daţi-mi un sfat.

Vă mulţumesc şi aştept răspuns. 

Răspuns

Dragă Eugenia,

Din mesajul tău reiese că soţul tău te tratează într-o manieră cam tiranică şi dominatoare. Pare să vrea să te provoace şi face parte din categoria persoanelor care se simt nesigure, ameninţate şi la care gelozia, furia sau resentimentele sunt atât de puternice încât nu pot găsi alinare decât dacă îi înjosesc pe ceilalţi. Acuzaţiile pe care ţi le aduce sînt grave. E greu să descrii intensitatea stărilor celui care suferă de gelozie şi uneori este foarte greu să linişteşti sau să consolezi un gelos. Această stare nefirească este legată de o închipuită relaţie cu altă persoană a celui învinovăţit, iar activitatea imaginară asociată cu gelozia face ravagii incredibile, pentru că ceea ce proiectează asupra celuilalt este încărcat de tot felul de scenarii catastrofale, care nu există decât în mintea gelosului. Practic, soţul te manipulează neajutându-te cu nimic în gospodărie şi te culpabilizează spunându-ţi că este şef şi că tu nu-l mai placi dacă nu faci toată treaba cum spune el. Aceasta nu este o atitudine de respect. Ţi-aş da câteva sfaturi, trebuie văzut în ce măsură ele sînt aplicabile în situaţia ta, dacă spui că soţul tău este atât de dominator. 1. Cere-i lămuriri pentru acuzele pe care ţi le aduce. Pe ce se bazează? Care sînt faptele tale care l-ar îndreptăţi să creadă că tu ai o relaţie cu prietenul lui?2. Arată-i că te deranjează atitudinea lui negativă şi acuzatoare şi că aceasta are un efect distructiv asupra căsniciei voastre. 3. Explică-i că şi femeile au demnitate şi dreptul de a fi respectate şi nu te mai lăsa manipulată de acuzaţia că nu-l mai placi şi că ai găsit pe altcineva. 4. Corectează-ţi atitudinea şi nu te mai înjosi „ca să fie bine“, cere să fii respectată, pentru că altfel, vei ajunge să ai resentimente şi cu timpul chiar să îl urăşti. Sînt convinsă că dacă soţul tău te iubeşte cu adevărat, va fi sensibil şi la nevoile tale fireşti de soţie, nu doar la propriile necesităţi.

Îţi doresc mult succes şi sper să depăşiţi acest impas prin efortul sincer al amândurora. Dacă nu, puteţi apela şi la ajutorul unui specialist în terapie de cuplu.

Cu drag,

Monalisa Smile

 * * * * * * *

www.psihologul-tau.ro