Grâul Triticum spelta

07. 03. 17

Evaluare utilizator: 4 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță inactivă
 

Specia de grâu numită Triticum spelta este, se pare, cea mai veche dintre cereale şi strămoşul grâului comun. Spre deosebire de grâul comun, Triticum spelta are un gust deosebit, amintind de cel de nucă.
Triticum Spelta
După aromă şi gust, am putea spune, încercând o analogie, că Triticum spelta este, faţă de grâul comun, precum frăguţele faţă de căpşuni.

Ca principală cereală pentru pâine, Triticum spelta este pomenit chiar şi în Vechiul Testament.

Triticum spelta
a fost cultivat de
geţi şi de vechii egipteni. În privinţa vechimii agriculturii, sînt revelatorii rezultatele săpăturilor arheologice făcute la Porţile de Fier de către domnul Vasile Boroneanţ, una dintre marile personalităţi ştiinţifice ale României. Boabele de grâu descoperite în aşezările de la Schela Cladovei au fost datate 7.800 î.H. în laboratoarele reputate de la Oxford, Gröningen, Berlin şi Bonn. Aceasta pune punct unor speculaţii mai vechi, care voiau să aducă agricultura în spaţiul carpatic, nu se ştie cum, de undeva din sud-estul Asiei sau din Orientul apropiat.

Din fericire, au existat întotdeauna agricultori care l-au cultivat, iar astăzi Triticum spelta trăieşte o adevărată renaştere.

 

PARTICULARITĂŢILE GRÂULUI TRITICUM SPELTA

Grâul comun şi Triticum spelta sînt greu de diferenţiat analitic. Avantajele nutriţional-fiziologice ale speciei Triticum spelta sînt dovedite practic, însă din punct de vedere ştiinţific studiile sînt abia la început. Triticum spelta şi grâul comun sînt la fel structurate genetic şi au aceeaşi origine. Totuşi, ca plante de cultură, cele două sînt foarte diferite, la fel ca şi în ceea ce priveşte efectele asupra organismului uman.

Triticum spelta este alcătuit dintr-o combinaţie uluitoare de vitamine, minerale, carbohidraţi, grăsimi precum şi dintr-un conţinut ridicat de albumină şi fibre.

Digestibilitatea crescută a grâului Triticum spelta nu a fost încă îndeajuns cercetată ştiinţific, însă folosirea curentă în alimentaţie a dovedit în repetate rânduri această calitate. Cauzele acestui efect se află atât în proteine, cât şi în structura amidonului. Datorita solvabilităţii lor deosebite în apă, substanţele vitale ale alacului sunt asimilate mai uşor şi mai repede ca hrană de către organism, ceea ce înseamnă ca nu trebuie să aibă loc o activitate intensă de digestie. Substanţele conţinute se absorb şi sunt puse rapid la dispoziţia organismului. Acest lucru poate explica de ce persoanele slăbite la fel ca şi copiii mici şi bolnavii în vârstă pot digera mai bine alacul.

COMPARAŢIE ÎNTRE TRITICUM SPELTA ŞI GRÂUL COMUN

Conform opiniei dr. Kling (Germania) s-au putut stabili cu ajutorul analizelor deosebiri ale complexelor de proteine între Triticum spelta şi tipurile de grâu comun:

Triticum spelta are un conţinut de grăsimi mai mare decât grâul comun

Triticum spelta conţine Thiocyanat, ceea ce are un efect vitalizant, de stimulare a imunităţii şi antiinflamator.

Triticum spelta are un conţinut de vitamine mai ridicat.

Triticum spelta are un conţinut mai ridicat de substanţe minerale.

Triticum spelta are un conţinut mai mare de L-Tryptophan, precursorul hormonului de bună-dispoziţie.

Triticum spelta are un conţinut mai mare de acizi graşi nesaturaţi, îndeosebi de acid linoleic.

Triticum spelta preia mai puţine metale grele din mediul înconjurător decât grâul comun.

EFECTELE BINEFĂCĂTOARE ALE GRÂULUI TRITICUM SPELTA

Sfânta Hildegard din Bingen (1098 – 1179), iubitoare a plantelor vindecătoare şi foarte renumită în spaţiul Imperiului Roman de neam german, a fost o bună cunoscătoare a folosirii terapeutice a plantelor, iar indicaţiile ei sunt urmate cu succes şi în ziua de azi. Ca stareţă, ea era răspunzătoare pentru binele celor ce îi erau încredinţaţi. Nu numai rugăciunea şi viaţa spirituală, ci şi sănătatea şi vindecarea trupească a maicilor erau importante pentru ea. Hildegard a descris în mod sistematic, în tratatul său „Physica“, efectele vindecătoare ale alacului, alături de observaţiile sale despre plantele medicinale. Observaţiile făcute de Hildegard din Bingen asupra efectelor pozitive ale grâului Triticum spelta s-au confirmat până în ziua de azi.

Triticum spelta este cea mai buna cereală. Împlinitor şi plin de forţă, Triticum spelta este mai fin decât toate celelalte cereale. El conferă fermitate corpului celui ce-l mănâncă şi îi îmbunătăţeşte starea sângelui. Firea lui devine mai veselă şi gândurile sale devin pline de seninătate. În orice formă ar fi consumat, ca pâine sau ca mâncare gătită, Triticum spelta este bun şi uşor de digerat. Dacă cineva este atât de bolnav, încât de slăbiciune nu mai poate mânca nimic, atunci el se va întrema dacă se va hrăni cu o mâncare din boabe întregi de grâu Triticum spelta, fierte în apă, cărora le va adăuga apoi puţin unt sau un ou fiert, pentru a avea gustul mai bun. Această mâncare îl va vindeca pe cel bolnav dinspre înăuntru, întocmai ca o pomadă bună şi vindecătoare.

Image

Efectele pozitive ale grâului Triticum spelta sînt cunoscute mai ales în caz de neurodermită, boală de piele larg răspândită la copiii mici, la care alergiile alimentare pot fi un factor declanşator al simptomelor neurodermite. Alacul s-a confirmat în cel mai bun mod drept dieta de baza pentru tratarea neurodermitei. S-a constatat practic că o trecere la alimentaţia bazată preponderent pe alac duce de la o ameliorare rapidă a simptomelor.

Sfânta Hildegard din Bingen numea Triticum spelta un excelent remediu natural, pentru că, faţă de celelalte specii de cereale, conţine substanţe nutritive optim dozate şi echilibrate. Pe baza calităţilor lui, Triticum spelta şi-a dovedit valoarea în regimuri de tratare a bolilor degenerative, a îmbolnăvirilor pielii şi mucoaselor şi a tulburărilor metabolice şi digestiei. În afara de acestea, alacul îmbunătăţeşte procesul de formare a sângelui şi stimulează metabolismul la nivelul sistemului nervos. Alacul este uşor digerabil şi are un efect special redare a sentimentului bunăstării, „de înseninare“ a pacienţilor depresivi, datorită conţinutului mare de L-Tryptophan, precursorul hormonului de bună-dispoziţie.

Triticum spelta este bogat în gluten, dar poate fi tolerat de persoane care prezintă intolerantă la acesta. Este recomandat bolnavilor cu sensibilitate faţă de făină, deoarece structura moleculară a proteinelor din conţinutul lui prezintă cea mai mare asemănare cu plasma umană dintre toate proteinele vegetale. Combinaţia particulară de nutrienţi oferită de Triticum spelta poate reprezenta o hrană specială pentru persoanele ce suferă din cauza migrenelor, ateroscleroză sau diabet şi poate lupta împotriva unor boli de inimă şi a cancerului.

Triticum spelta reuneşte în mod ideal avantajele unei hrăniri integrale: pe lângă un conţinut ridicat de fibre este bogat în vitaminele A, E, B1, B2 şi în niacină (vitamina PP), care este necesară pentru funcţionarea nervilor, pentru un metabolism bine reglat şi pentru piele. De asemenea, şi continutul de acizi graşi esenţiali şi de minerale (fier, magneziu, fosfor şi calciu) este mai ridicat decât la alte soiuri de cereale. Microelemente şi substanţe vitale cum ar fi albumine de calitate, hidrocarburi complexe şi grăsimi caracterizează această super-cereală. Despre grâul Triticum spelta se spune că stimulează metabolismul şi activitatea rinichilor şi produce o dezintoxicare a organismului. Consumatorii lui afirmă că acesta creşte starea de bine şi capacitatea de performanţă.

S-a constatat, de asemenea, efectul regenerator al grâului Triticum spelta asupra celulelor, mărirea potenţialului biologic al acestora. Regimul bazat pe alac este frecvent aplicat în sanatorii la bolnavii de leucemie, pentru efectul benefic asupra splinei şi măduvei. El este mai uşor digerabil decât grâul comun. În procesul digerării lui, organismul necesită o cantitate foarte mică de secreţii biliare şi deoarece cel care ţine un regim alimentar cu alac are într-o măsura mai mică nevoie de alte alimente, generarea celulelor sanguine (hematopoieză) este mai uşoară.

Măsurări radioactive ale Universităţii din Konstanz, Germania, făcute după catastrofa de la Cernobâl din aprilie 1986 au arătat că în vara următoare, grâul Triticum spelta recoltat avea o radiaţie nucleară de zece ori mai redusă decât cea a boabelor de grâu comun.

UNDE GĂSIM PRODUSE DIN GRÂU TRITICUM SPELTA

În ultima vreme, în magazinele naturiste de la noi (site-ul www.naturafarm.ro, dă clic aici ) se găseşte un gen de paste făinoase ecologice produse din grâu Triticum spelta de către firma Petras Bio.

Image

În Germania chiar se fabrică pâine din Triticum spelta (cu numele său german, dinkel).

Image