Uleiul volatil de busuioc (Ocimum basilicum)

Categoria părinte: Articole
07. 03. 10

Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă
 

– adaptare după Plante medicinale miraculoase din flora României  – 

Uleiul esenţial de busuioc are efectele tonice, revigorante, antidepresive şi stimulente cele mai puternice dintre uleiurile folosite în mod obişnuit la noi în ţară. Datorită energiei sale fierbinţi, se distinge prin eficienţă în bolile bronho-pulmonare, hormonale, nervoase (epilepsie, paralizie) şi psihice (depresie şi astenie în special).

Image 

ACŢIUNI:

INTERN: afrodisiac (mediu), puternic antidepresiv, slab antigutos, puternic antiseptic, foarte puternic antiseptic pulmonar, antiseptic genito-urinar (mediu), puternic antiseptic intestinal, antispasmodic (mediu-slab), bun bronhodilatator, diuretic (mediu-slab), bun expectorant, hipertensiv (mediu), puternic stimulent general, puternic stimulent cerebral, stomahic (mediu).

EXTERN: antiepileptic (atunci când este inhalat), bun antiseptic general, puternic antiastmatic, antireumatic (mediu), foarte puternic antiseptic respirator, foarte puternic antiseptic la nivelul pielii, bactericid (mediu), bun bronhodilatator, fungicid (mediu), bun stimulent general, puternic tonic nervos, bun dinamizator al proceselor mentale (inhalarea acestui ulei volatil stimulează activitatea cerebrală, favorizează atenţia şi concentrarea).

Image 

INDICAŢII:

INTERN:

- adjuvant în paralizie - 1-2 picături de ulei volatil administrate de 2 ori pe zi, dimineaţa şi seara.

- andropauză prematură, prostatită, tulburări de dinamică sexuală - se iau 1-3 picături de ulei volatil de busuioc în miere de patru ori pe zi, pe stomacul gol.

 - anorexie - se ia, înainte de masă, o picătură de ulei volatil pe o bucăţică de pâine. Nu se iau mai mult de două doze pe zi.

-  astenie, depresie - se administrează 2-3 picături de ulei volatil în amestec cu o linguriţă de miere. Se ia o singură asemenea doză, dimineaţa, de preferinţă pe stomacul gol.

- bronşită, gripă - se iau 1-2 picături de ulei volatil într-o linguriţă de miere, de 3 ori pe zi.

- cistită colibacilară - se iau 2-3 picături de 3 ori pe zi, la intervale de 8 ore.

- infecţii ale tubului digestiv - se iau 1-3 picături de ulei volatil de busuioc, de 3 ori pe zi.

- spasme gastrice, spasme intestinale - se administrează, pe stomacul gol, 1-2 picături de ulei volatil de busuioc într-o linguriţă de ulei de măsline, uşor încălzit înainte.

- tuse - se amestecă 4 linguri de miere lichidă cu 6 picături de ulei volatil de busuioc. Se administrează câte o jumătate de linguriţă din acest remediu pe parcursul zilei pentru calmarea acceselor de tuse.

Alte utilizări interne:

Ca adjuvant, uleiul volatil de busuioc are efecte foarte bune în următoarele afecţiuni: tulburări circulatorii, circulaţie periferică deficitară, oboseală, astenie fizică şi psihică, neurastenie.

Image 

EXTERN:

- epilepsie – se fac aromatizări în încăperea în care se locuieşte, timp de minim o oră zilnic.

- migrene - inhalaţii cu 2-3 picături de ulei volatil, realizate de 2-3 ori pe zi. După inhalaţii nu se iese în frig timp de cel puţin o oră.

- prurit -1-2 picături de ulei volatil se amestecă într-o linguriţă de ulei vegetal de floarea soarelui sau măsline. Cu acest preparat, se masează uşor zonele în care apare senzaţia de mâncărime.

- stări astenice, stări depresive, timiditate, labilitate psihomentală - aromatizări sau pulverizări în încăpere, timp de minim o oră pe zi. Cantitatea de ulei folosită pentru o aromatizare este de 2-3 ml.

- tuse convulsivă - inhalaţii cu 3-4 picături de ulei volatil, realizate de 2-3 ori pe zi.

MOD DE ADMINISTRARE:

INTERN:

Administrarea orală se va face cu foarte mare atenţie, datorită acţiunii intense a uleiurilor volatile. Se iau 2 picături, de 2-3 ori pe zi, amestecate cu puţină miere sau îmbibate în pâine.

 EXTERN:

INHALAŢII - pentru acest mod de administrare se vor folosi 2-5 picături de ulei volatil la o cană cu apă. Uleiul volatil se adaugă în apă clocotită. Ne acoperim apoi capul cu un prosop mai mare astfel încât aburii degajaţi să nu se risipească în încăpere. Vom inhala astfel 5-7 minute, fără a menţine (mai ales la început) capul prea aproape de vasul pentru inhalaţii. Este, de asemenea, recomandat ca ochii să fie ţinuţi închişi pe întreaga durată a inhalaţiei cu uleiuri volatile.

BAIE TERAPEUTICĂ - în apa caldă de baie, se vor pune 5-10 picături de ulei volatil pentru o cadă cu apă.

MASAJ - preparatul pentru masaj se obţine amestecând uleiul volatil cu un ulei vegetal natural obţinut prin presare la rece (floarea soarelui, măsline, susan, alune, migdale, avocado). În cazul uleiului de busuioc, cantitatea necesară este de 10 picături de ulei volatil pentru 100 ml de ulei gras.

APĂ DE GURĂ - clătirea gurii se realizează cu o jumătate de pahar de apă în care s-au pus 2 picături de ulei volatil.

Image 

CONTRAINDICAŢII:

Gastrită hiperacidă; hiperexcitabilitate psihică; hipertensiune în forme grave.

EFECTE PSIHO-MENTALE

Busuiocul este considerat în tradiţia românească şi indiană o plantă sfântă, atribuindu-i-se puterea de a elimina influenţele demoniace, inferioare.

Purifică şi elevează fiinţa la nivel psiho-emoţional, limpezeşte mintea şi sufletul; induce o stare de tonus general, de încredere în sine, de claritate mentală. Facilitează concentrarea şi interiorizarea.

Image