Ecologia va fi predata in scoli

Categoria părinte: Stiri
07. 03. 16
Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Din toamna lui 2007, copiii cu vîrste cuprinse între 6 şi 14 ani vor învăţa din noile manuale de ecologie atitudinea şi comportamentul responsabil în raport cu mediul înconjurător. Educaţia ecologică va fi introdusă ca materie opţională în programa şcolară începând cu anul şcolar 2007-2008, pentru învăţământul preşcolar, primar şi gimnazial, a declarat de curând ministrul Mediului, Sulfina Barbu.

„Pentru invatamintul prescolar, manualele au un grad de interactivitate ridicat, iar pentru cel scolar, multe activitati practice in natura, de exemplu colectarea voluntara a deseurilor, sau intrebari si raspunsuri de genul „Stiti ca o masina consuma atita oxigen?...“, a detaliat Sulfina Barbu continutul celor sase manuale. Pentru clasele V-VII, manualul este structurat pe capitole gen influenta omului asupra mediului, igiena habitatului: locuinta, clasa, scoala, cartier, localitate, determinari si aplicatii practice ale factorilor poluanti, dar cuprinde si un calendar de bune practici in gradina de legume si in livada scolii. Prescolarii vor invata mai aplicat despre mediu, sarbatorind Ziua mondiala a curaţeniei sau circulând pe jos ca să protejeze mediul în săptămâna mobilităţii.

„In acest moment, cele trei manuale si ghidurile metodologice aferente se afla la Comisia de evaluare din cadrul Ministerului Educatiei si am convingerea ca, pina la sfirsitul anului scolar, vom avea un raspuns clar din partea lor“, a spus ministrul Mediului, subliniind ca profesorii nu vor avea nici o problema la predare datorita normelor de aplicare adiacente manualelor.

Sulfina Barbu a explicat ca a avut o discutie cu ministrul Educatiei, Mihail Hardau, in urma careia acesta si-a declarat sustinerea pentru proiect. Manualele au fost elaborate in conformitate cu protocolul de colaborare dintre cele doua ministere, in cadrul proiectului Eco-Orizont. Reprezentantii Ministerului Educatiei nu vad deocamdata ecologia ca materie obligatorie.

„Nimic nu se poate face peste noapte. Devenirea acestei materii este un proces si se poate ajunge si la obligativitatea predarii in scoli, insa in momentul de fata sintem la inceput“, explica Oana Badea, consiliera ministrului Educatiei, Mihail Hârdău.

Responsabilul MMGA a precizat ca educatia ecologica a fost predata pina acum in cadrul unui proiect-pilot derulat in opt unitati de invatamint din judetul Bihor. „Educatia ecologica a fost predata in cinci scoli din
Oradea, doua gradinite si o scoala din mediul rural. Contributia financiara a fost mixta, 5.000 de lei de la Inspectoratul Scolar Judetean Bihor si 10.000 de lei de la Consiliul Local Oradea“, a adaugat ministrul Mediului. Proiectul-pilot s-a adresat unui numar de 1.600 de elevi de la care se asteapta in acest moment evaluarile. Manualele au fost elaborate de un grup de specialisti din cadrul Garzii Nationale de Mediu, al agentiilor judetene de protectie a mediului si al Directiilor apelor.

Sursa: Cotidianul (Şeila Dumitrescu)