O puternică explozie solară, ce a avut loc in noaptea de 14 spre 15 februarie 2011, în jurul orei 4 (ora României), a ejectat un nor de masă coronară (plasmă) in direcţia Pământului (video mai jos).
Viteza unui astfel de nor de plasmă este de obicei intre 100 Km/s si 3000 Km/s, mult mai mică decât viteza luminii, astfel ca el va intra în contact cu magnetosfera Pământului la zeci de ore după observarea optică a exploziei solare.
In cazul acestei explozii se estimează că viteza norului este de aproximativ 1000 Km/s (sursa: Solar Influences Data Analysis Center (SIDC), http://sidc.oma.be), corespunzând unei perioade de 42 de ore pentru parcurgerea distanţei Soare - Pământ.
Daca estimarea vitezei este corectă, România ar putea fi afectată de acest nor de particule în cursul după-amiezei de mâine (16 februarie), sau în dimineaţa următoare (17 februarie).
Consecinţele uzuale ale contactului planetei noastre cu un astfel de nor implică apariţia unor furtuni geo-magnetice şi perturbarea funcţionarii sateliţilor. În cazul în care intensitatea câmpului perturbator este foarte mare, câmpul magnetic terestru poate fi străpuns, ceea ce poate duce la apariţia unor perturbatii sau defecţiuni in funcţionarea sistemelor de transport şi distribuţie a energiei electrice, perturbarea funcţionării echipamentelor electronice (în special a celor de telecomunicatii), pierderi de date informatice etc.