Reprezentanţii unei alianţe formate din 29 de grupuri de producători de alimente, consumatori şi organizaţii de mediu au lansat în Italia, la 13.11.2007, o campanie naţională împotriva alimentelor modificate genetic. Peste trei milioane de italieni au semnat o petiţie prin care cer ca Italia să interzică toate alimentele modificate genetic.
În ultimele trei luni, iniţiatorii campaniei, care afirmă că reprezintă interesele a peste 11 milioane de oameni, au strâns semnături în pieţele şi magazinele alimentare din toată ţara şi cer ca guvernul să răspundă prin interzicerea tuturor importurilor de OMG şi a cultivării în Italia a „alimentelor a la Frankenstein“. Organizatorii speră să obţină un moratoriu nelimitat asupra cultivării de OMG în Italia, unde 14 din 20 de regiuni s-au declarat „libere de OMG“. Liderul grupării a afirmat „... nu suntem tehnofobi, cerem doar o abordare strict ştiinţifică a problemei şi cercetări cu rezultate clare; consecinţele folosirii acestor produse pentru sănătatea animalelor şi a oamenilor trebuiesc studiate şi făcute publice înainte ca produsele să iasă din laboratoare.“
„Am strâns 3.086.524 de semnături, dintre care 3.068.958 (99,43 %) au fost în favoarea interzicerii organismelor modificate genetic (OMG) şi doar 17.566 (0,57%) s-au declarat împotriva interzicerii“, a declarat purtătorul de cuvânt al grupului de campanie „Italia Europeană Eliberată de Modificarea Genetică“.
Italia nu permite cultivarea plantelor modificate genetic, dar importă furaje modificate genetic, care s-au dovedit deja dăunătoare pentru animale. În urma publicării unor studii realizate de experţi ca Pusztai, din Anglia, consumatorii europeni şi-au exprimat îngrijorarea că organismele modificate genetic (OMG) prezintă riscuri asupra sănătăţii umane şi sunt o ameninţare asupra mediului înconjurător.
Italienii au fost invitaţi să semneze nişte formulare asemănătoare buletinelor de vot, prin care li se cerea să răspundă cu DA sau NU la întrebarea dacă producţia agricolă ar trebui sa fie „autentică, fondată pe respectarea biodiversităţii şi să nu conţină organisme modificate genetic.“
Pe parcursul ultimilor ani, rezistenţa Europeană la organismele modificate genetic (OMG) a creat numeroase conflicte de piaţă cu principalii exportatori de „cereale OMG“ precum concernele multinaţionale din Statele Unite, care susţin cu incredibilă nepăsare la adresa oamenilor că Europa s-a folosit de îngrijorarea consumatorilor în privinţa tehnologiei MG ca o scuză pentru a bloca „în mod ilegal“ piaţa. Adevărul este însă că statisticile Comisiei Europene indică faptul că 90% din populaţia Europei este împotriva alimentelor modificate genetic.
Din 1998 până în 2004, UE a avut un moratoriu în privinţa noilor culturi OMG şi a alimentelor de acest tip, astfel încât experţii să se poată pronunţa asupra riscurilor implicate. Sub presiunea Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi a Statelor Unite, moratoriul a fost ridicat. „In God we trust“ a devenit doar un slogan pentru naivi. Interesele financiare primează pentru SUA. Acum, marile concerne au drum liber... dacă nu facem ceva.
Actualmente, doar 1% din alimentele OMG din lume provin din Europa. Dimpotrivă, 55% din suprafaţa mondială cultivată cu OMG provine din SUA. Se ştie că în America, peste 60% din alimente conţin ingrediente modificate genetic... şi se ştie şi cum arată americanii (nu ne referim aici la anorexicele de la Hollywood, ci la graşii de pe stradă...).
(Adaptare după un reportaj de Liz Rusbridger şi Robert Woodward)