Regiuni Fara OMG in Romania

Categoria părinte: Stiri
07. 05. 08
Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

14 autorităţi locale cer Guvernului dreptul de a interzice OMG
Federaţia Naţională de Agricultură Ecologică (FNAE), Clubul Ecologic Transilvania (CET), Centrul de Informare asupra Organismelor Modificate Genetic şi Asociaţia de Dezvoltare Rurală Huedin au plăcerea să anunţe declararea celei de-a doua Regiuni Fără OMG. 14 localităţi situate în judeţul Cluj – microregiunea Huedin – s-au declarat Zone Fără Organisme Modificate Genetic (OMG).

Cele 14 localităţi au urmat exemplul unei alte Regiuni Fără OMG stabilită în judeţul Bistriţa Năsăud  (2 oraşe şi 24 de comune) în martie 2006. Noua Regiune Fără OMG include un oraş (Huedin) şi 13 comune (Mărgău, Beliş, Râşca, Mănăstireni, Măguri Răcătău, Mărişel, Poieni, Ciucea, Negreni, Săcuieu, Călăţele, Sâncraiu şi Izvoru Crişului). Toate acestea fac parte din Asociaţia de Dezvoltare Rurală Huedin (ADZH).

Motivul pentru autorităţile locale de a-şi declara comunităţile „Fără OMG“ se bazează pe strategia lor de dezvoltare rurală, orientată spre agricultura durabilă, agroturism şi protecţia mediului. În acest context, toţi primarii realizează riscurile pe care le reprezinta OMG. Această iniţiativă reprezintă primul pas în declararea opoziţiei faţă de OMG.

Primarii solicita Guvernului Romaniei sa le recunoasca dreptul de a interzice OMG in perimetrul localitatilor pe care le administreaza. Conform legistatiei romanesti (Legea 215/2001), administratia publica in unitatile administrativ teritoriale functioneaza in temeiul autonomiei locale. Totusi, asa cum este in cazul altor tari membre UE, aceasta autonomie exclude dreptul de a interzice OMG.

Ingrijorarile autoritatilor locale sunt cu atat mai pertinente cu cat Guvernul Romaniei este pe cale sa autorizeze cultivarea unei noi plante modificate genetic (porumbul MON810), care ameninta sa contamineze un valoros partimoniu de varietati de porumb traditional. Asadar, toti primarii din microregiunea Huedin solicita urmatoarele:

A. Asigurari din partea autoritatilor competente la nivel national si regional pentru ca nici un OMG sa fie cultivat in acest an sau in viitor pe teritoriul intregii tari;

B. Protectie legala pentru toti fermierii din Romania care doresc sa nu cultive OMG;

C. Aplicarea de masuri concrete si practice pentru evitarea contaminarii cu OMG – intelegand prin aceasta contaminare “0” cu OMG;

Proiectul „Romania Fara OMG“ este finantat de Fundatia Grassroots din Germania. Scopul proiectului este acela de a constientiza autoritatile locale de riscurile utilizarii OMG; incurajarea acestora de a lua masuri practice pentru a-si proteja regiunile in contextul coexistentei culturilor modificate genetic cu cele nemodificate genetic si sustinerea unei dezbateri publice la nivel national asupra acestui subiect.

In Europa sunt in prezent 174 de regiuni si peste 4500 de zone / municipalitati declarate “Fara OMG”. Printre tarile care au promovat intens acest concept se numara Austria, Belgia, Cipru, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Marea Britanie etc.

OMG – o problema extrem de controversata in intreaga lume – ridica numeroase intrebari in privinta impactului asupra sanatatii umane, biodiversitatii, fermierilor, legislatiei etc.

In Romania dezbaterile asupra acestui subiect sunt practic inexistente iar populatia este foarte putin informata despre riscurile asociate, prevederile legislatiei nationale si europene din domeniu, precum si despre reactiile si initiativele comunitatilor din Europa legate de cultivarea si consumul de OMG.

Datele oficiale din partea Ministerului Agriculturii indica faptul ca Romania a fost in ultimii 2 ani cel mai mare producator de culturi OMG (soia modificata genetic – 14 varietati). In 2005 au fost inregistrate 87.600 ha. de soia MG iar in 2006 cifrele s-au ridicat la 130.000 ha.

In februarie 2006 Guvernul Romaniei a anuntat decizia de a stopa cultivarea cu soia MG incepand cu ianuarie 2007, insa nici pana in prezent nu exista vreun un act normativ care sa sustina aceasta hotarare.

Potrivit domnului Gheorghe Popa, director executiv al Asociatiei de Dezvoltare Rurala Huedin: “Este vital sa nu ne compromitem mediul si drepturile fermierilor nostri. OMG sunt incompatibile cu principiile dezvoltarii durabile. A spune ‘NU organismelor modificate genetic’ este datoria noastra fata de generatiile viitoare.”

„Nici o actiune nu a fost intreprinsa pentru a sustine si proteja fermierii si comunitatile care refuza sa planteze si sa consume OMG. Faptul ca din ce in ce mai multe comunitati se declara „Fara OMG“ demonstreaza foarte clar ca autoritatile locale sunt ingrijorate si ca sunt gata sa protejeze populatia si mediul. Avem acum nevoie ca Guvernul sa asculte, sa inteleaga si sa actioneze pentru vointa oamenilor,“ adauga Dan Craioveanu, responsabil pe probleme OMG din partea Federatiei Nationale de Agricultura Ecologica.

* * *

Imagini, documente si harti pot fi gasite la www.gmo.ro/gmo-free.

Pentru mai multe detalii, va rugam contactati:

Dan Craioveanu
FNAE, reponsabil
OMG
Strada Motilor, nr. 3-5, cod postal 400372 Cluj Napoca, jud. Cluj.
Tel: +4 0788.416409
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Ramona Duminicioiu
InfOMG Romania, Director Executiv
Strada Motilor, nr. 79, cod postal 400370, Cluj Napoca, jud. Cluj.
Tel./Fax: +4 0364 101 947 and mobile +4 0746 337 022

E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Gheorghe Popa
ADZH, Director Executiv
Consiliul Local Huedin
Judetul Cluj, Romania

http://www.gmofree-europe.org/

http://www.gmo-free-regions.org/