Oficiul European pentru Patente a revocat patentul Monsanto pentru seminţele de soia modificate genetic. În urma apelurilor înaintate de organizaţia societăţii civile canadiane ETC Group şi de compania europeană Syngenta, pe data de 3 Mai 2007, la Munchen, în cadrul unei audieri la Comisia de Apel a Oficiului European pentru Patente, a fost revocat un important patent (EP 0301749) al companiei americane Monsanto. Motivele pentru revocare au constat în faptul că secţiuni întregi din baza ştiinţifică ale patentului nu erau câtuşi de puţin inovatoare şi în plus, unele detalii nu au fost descrise astfel încât invenţia să poată fi reprodusă şi de către alţi experţi.
Înainte de acordarea patentului, în 1994, organizaţia „No Patents on Life!“ (Fără Patente asupra Vieţii!) şi alte 4 companii au adoptat poziţie împotriva acestuia. Chiar şi Monsanto s-a opus patentului, însă după ce a cumparat compania Agracetus care l-a deţinut iniţial, şi-a retras plângerea şi a început să îl apere.
Conform domnului Hope Shand de la ETC Group, „Decizia vine destul de târziu, la 13 ani dupa acordarea acestui patent. Însă decizia de a-l revoca este o veste foarte bună. Era abominabil ca patentul Monsanto asupra seminţelor de soia să fie menţinut.”
În versiunea sa originală, aşa cum a fost acordat patentul, el acoperea toate plantele modificate genetic, în mod special soia şi a fost văzut ca unul dintre cele mai dominante patente atribuite vreodată pentru plante şi seminţe. Argumentaţia ştiinţifică a aşa-zisei invenţii, în realitate o făcătură, a fost o metodă denumită „tun de particule“, prin care fiecare plantă este bombardată cu particule metalice, introducând în acest fel genele străine în materialul biologic. O versiune similară a acestei proceduri (care nu numai că nu asigură un transfer precis al secvenţei genetice, dar este absolut aleatoare) este încă folosită astăzi, cu iresponsabilitate criminală, şi nu numai de către concernul Monsanto.
Ruth Tippe de la organizaţia „No Patents on Life!“ declara: „Acesta este un pas important împotriva patentelor asupra seminţelor, deoarece arată că societatea civilă va continua să lupte şi poate să reuşească chiar şi împotriva unor companii multinaţionale puternice.“
Decizia nu va afecta numai compania Monsanto, ci şi Oficiul European pentru Patente: „Se confirmă acum faptul că acest Oficiu acordă patente ce acoperă sfere largi ale diversităţii agricole, fără a exista reale invenţii în spatele acestora. Există multe alte false patente, care pur şi simplu satisfac lăcomia companiilor, însă nu oferă nici un beneficiu societăţii” a completat Christoph Then, de la asociaţia Greenpeace.
Pentru mai multe informaţii, vizitaţi site-ul www.no-patents-on-seeds.org
Prelucrare după http://omg.ngo.ro/main.shtml?x=28617