Hiperaciditatea

Categoria părinte: Articole
07. 12. 15

Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă
 
„Ploaia acidă a făcut vâlvă în urmă cu câţiva ani, omul acid va face în viitor“. Afirmaţia îi aparţine publicistului Norbert Treutwein, autorul cărţii Hiperaciditate - bolnav fără motiv, susţinător al teoriei după care, datorită unei hiperacidităţi cronice, omul nu numai că este lipsit de vlagă şi morocănos, dar îşi distruge treptat cu totul sănătatea. Autorul crede că migrenele şi reumatismul, cancerul, infarctul miocardic şi diabetul, psihozele şi nevrozele sînt întotdeauna însoţite de o aciditate crescută.

 O stare prelungită de oboseală, uneori până la epuizare, poate fi semnul unor deficienţe sau maladii de natură foarte diferită. Este ştiut că lipsa de vitamine, de fier sau alte minerale, schimbările de vreme sau lipsa luminii dătătoare de energie pot avea drept consecinţă o stare de oboseală. Dar şi apneea ce însoţeşte sforăitul din timpul somnului duce la o epuizare în timpul zilei. Mai puţin cunoscut este faptul că şi o sinuzită cronică este însoţită de oboseală sau că, la femei, o epuizare de durată poate anunţa un infarct miocardic. Dar oboseala mai poate avea o cauză cât se poate de neaşteptată.

La orice adult sănătos funcţionează anumite mecanisme de reglare, care stabilesc un echilibru între conţinutul acid şi cel bazic din organism. La pacienţii cu acidoză (creşterea acidităţii şi reducerea rezervei alcaline din sânge) este vorba într-adevăr de o stare patologică. Pe baza valorii pH se poate stabili cât de acid sau cât de bazic este sângele, dar şi urina. Pe o scală de la 1 până la 14, punctul de neutralitate se află la 7. Sângele nostru are valori pH de 7,35 până la 7,45, este aşadar uşor bazic. Valorile din urină pot oscila între 4 la oamenii foarte bolnavi şi 8 la sugari. Această ultimă valoare este semn de sănătate. În general, starea de boală este asociată cu acizii, starea de sănătate cu bazele, şi anume cu substanţe minerale şi elemente trasor. Dat fiind că rinichii contribuie la eliminarea acizilor, la oamenii mai în vârstă, la care funcţia renală începe să fie îngrădită, hiperaciditatea este o problemă serioasă. Îmbătrânirea - se mai spune - nu este nimic altceva decat intoxicarea continuă cu depunerile acide, pe care organismul nu mai reuşeşte să le neutralizeze.

Echilibrul între rezervele de acizi şi de baze din corp depinde de modul nostru de viaţă. Stresul, lipsa de mişcare, o alimentaţie greşită, fumatul, consumul de alcool şi de cafea cresc aciditatea din organism. Consecinţele caracteristice ale unei hiperacidităţi de durată sunt tulburări digestive, slăbirea sistemului imunitar, afecţiuni ale coloanei vertebrale, gută, reumatism sau sclerozări ale arterelor. Cu hiperaciditatea sunt puse în legătură şi perturbările vegetative, cum ar fi migrenele.

Pentru a nu se ajunge la pragul de la care hiperaciditatea devine un factor extrem de nociv pentru organism, pot fi luate o serie de măsuri preventive. Se înţelege că rolul esenţial în asigurarea echilibrului revine unei alimentaţii sănătoase. Pentru fiecare aliment luat în parte există o proporţie diferită de componente cu efect acid şi cu efect bazic. Sunt cunoscute însă grupele de alimente care acţionează într-un sens sau altul:

Hiperaciditate provoacă mai cu seamă carnea, inclusiv mezelurile, şi dulciurile. Dar şi ouăle, brânza, produsele făinoase şi fireşte, mult mai grav, alcoolul şi cafeaua. Efect acid slab au brânza de vaci, smântâna, pâinea integrală şi familia nucilor, dar dacă acestea sunt integrate în regimul ovo-lacto-vegetarian, nu avem nici o problemă. Aproape toate legumele, în special cele proaspete, sunt alcaline şi echilibrează aciditatea excesivă. Efect bazic slab au iaurtul, fructele uscate, ciupercile şi leguminoasele în păstaie. Alimentele care conţin multe minerale bazice sunt salatele, fructele şi legumele, mai cu seamă ceapa, cartofii, morcovii. Majoritatea fructelor au o reacţie chimică acidă în laborator, dar nu acelaşi lucru se petrece în corpul uman, pentru că în realitate ele devin alcaline prin metabolizare. În schimb zahărul este alcalin, dar din cauza conţinutului mare de glucide formează acizi. Mierea este un capitol separat, ea fiind un adevărat medicament dacă este consumată cu măsură.

Uneori se mai vorbeşte de o grupă - produsele acre, printre care oţetul de mere şi citricele. Acestea acţionează în ultimă instanţă bazic. Citricele, cu toate că par acide la gust, conţin acidul citric, care este un acid foarte slab, ce se combină repede cu alte elemente, rezultând săruri alcaline. În final, citricele au un efect alcalinizant.

Trebuie reţinut faptul că, deşi organismul unui copil sau al unui tânăr reuşeşte să restabilească, fie şi cu greutate, echilibrul pierdut după consumul de dulciuri şi chiar carne, odată cu înaintarea în vârstă, consumul acestora trebuie tot mai mult redus. Benefică pentru eliminarea surplusului de aciditate este transpiraţia, de exemplu în saună. Sunt de asemeni recomandate înotul şi mersul pe bicicletă. Mineralele naturale extrase din cochilii, coaja de ou, alge şi săruri marine, în special calciu, vitamina D, zinc, cupru şi magneziu sunt recomandate în curele pentru alcalinizarea corpului.

Alimentele bogate în sulfuri, cloruri, azotaţi şi fosfaţi au un efect acidifiant. Tocmai pentru că proteinele animale sunt bogate în astfel de substanţe, regimul vegetarian este mult mai sănătos. Mineralele alcaline ca sodiu, potasiu, calciu, magneziu neutralizează aciditatea. Aceste elemente se găsesc din abundenţă în alimentele vegetale. Corpul stochează aceste minerale în oase şi le eliberează atunci când trebuie să echilibreze pH-ul sanguin. Datorită consumului repetat de alimente acide sau poluate chimic, dar şi a îmbătrânirii ţesuturilor, corpul îşi epuizează rezervele vitale de minerale şi apare starea de acidoză.

Acidoza este cauza majorităţii bolilor la omul modern. Ea influenţează toate ţesuturile:

 

 


Ţesutul corporal

Afecţiuni generate de acidoză

1

Limfa (în medicina Ayurveda, rasa dhatu)

Diabet, ulcer gastro-duodenal, gastrită

2

Sângele (rakta dhatu)

Hipertensiune , ateroscleroză, cardiopatie ischemică

3

Ţesutul muscular (mamsa dhatu)

Pietre la rinichi şi vezică biliară, degenerescenţa ţesuturilor

4

Ţesutul adipos (meda dhatu)

Obezitate, celulită

5

Ţesutul osos (asthi dhatu)

Osteoporoză, artroze, artrita, gută, carii dentare

6

Ţesutul nervos (majja dhatu)

Oboseală, migrene, stres, nevroze

7

Fluidele reproducătoare (shukra dhatu)

Infertilitate, infecţii şi inflamaţii ale organelor genitale

8

Vitalitatea şi radiaţia energetică (ojas)

Scăderea imunităţii

 

pH-ul corpului nostru – alcalin sau acid?

♦ Dacă vrem să avem mai multă energie,

Dacă vrem să avem un somn odihnitor şi să ne trezim plini de viaţă,

Dacă vrem să ne amplificăm capacităţile intelectuale şi să fim mai eficienţi în muncă,

trebuie să ne echilibrăm ph-ul.

Un tratament recomandat este următorul:

1. Consumarea unei hrane uşor digerabile, preferabil lacto-vegetariană sau ovo-lacto-vegetariană.

2. Seara, la culcare, o linguriţă de pulbere de Vitamina C alcalină, diluată în apă. Acest produs permite folosirea unor doze mult mai mari decat cele din fiolele clasice de vitamina C.

3. Dimineaţa, o capsulă de Microhidrin, cu un pahar de apă calduţă.

Formula modernă de Vitamina C acalină combină eficient proprietăţile antioxidante cu cele alcalinizante.

Vitamina C şi Microhidrin modifică pH-ul sângelui, făcându-l mai alcalin.

Sângele va circula mai uşor şi va iriga mai bine creierul.

Tensiunile şi oboseala din muşchi vor dispare.

Durerile osoase şi decalcifierea vor înceta, pentru că sângele va fi mai alcalin.

Stările inflamatorii, infecţiile şi erupţiile dispar atunci când pH-ul corpului este alcalin.

Vitamina C alcalină şi Microhidrin vă pot pot fi trimise prin poştă cu plata ramburs.

Contact: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Dr. Ovidiu Chiş - Centrul Medical Ayurveda Sibiu www.medicinanaturala.20m.com

Produs

Preţ

Cantitate

Tratament pentru

Vitamina C alcalină

25 RON

100 g

30 zile

Microhidrin

120 RON

60 caps

60 zile