Cererea pentru hrană fără pesticide sau fertilizatori artificiali a crescut în rândul consumatorilor europeni, ca urmare a scandalurilor din industria alimentară şi a informaţiilor extrem de grave despre noile biotehnologii de modificare genetică, care au început să ajungă la urechile publicului, altfel extrem de dezinformat şi manipulat în probleme alimentare.
Cele 15 state care au aderat la Uniunea Europeana până în 2004 – cu precădere în vestul Europei – au înregistrat creşteri ale culturilor ecologice de la 1.8% în 1998, până la 4.1% in 2005, din totalul exploatărilor agricole, a afirmat Eurostat.
Italia a avut în anul 2005 cele mai întinse terenuri agricole ecologice – 1.1 milioane de hectare (2.7 milioane de acri), urmată de Germania şi Spania cu 0.8 milioane de hectare (1.9 milioane de acri). Marea Britanie cu 0.6 milioane de hectare (1.5 acri) a depăşit la acest capitol Franţa, cu cele 0.5 milioane de hectare (1.2 milioane de acri) – deşi aceasta din urmă are în ansamblu exploatări agricole mai largi.
Cele 25 de state membre au înregistrat în anul 2005 un număr de 6.1 milioane de hectare (15 milioane de acri) de culturi ecologice, a declarat Eurostat. Marimea medie a fermelor ecologice este de 39 de hectare (96 de acri), mult mai mare decat o fermă convenţională a cărei mărime medie este de 16 hectare (39 de acri). Cele mai mari ferme ecologice se găsesc în Slovacia, Republica Cehă şi Marea Britanie, precizează Eurostat.
onform noilor reglementări aprobate de miniştrii UE, logo-ul ecologic poate fi acum folosit (în mod cu totul abuziv, trebuie să o spunem) pentru toate alimentele care au cel puţin 95% ingrediente ecologice. Grupurile care s-au opus alimentelor modificate genetic au fost înfuriate de această manevră a „cozilor de topor“ din parlamentul european, care face ca produsele să poată fi etichetate ca şi ecologice chiar dacă vor conţine până la 0.9% ingrediente modificate genetic, calificate în mod viclean ca „accidentale sau tehnic inevitabile“, dar în cantitate suficientă pentru a provoca îmbolnăviri.
Comisarul UE pentru Agricultură, Mariann Fischer Boel, a afirmat cu o abilitate demnă de o cauză mai bună că „va ajuta consumatorii europeni să înţeleagă exact ce vor cumpăra de pe piaţă“. Ca şi cum asta ajută la ceva... dacă nu li se dă şi posibilitatea să aleagă ce vor să consume.
riends of the Earth Europe şi Greenpeace afirmă că oficialii UE au acceptat ca produsele provenite din agricultura ecologică să se amestece cu extrem de periculoasele pentru sănătate materiale modificate genetic. Asociaţiile de mediu au solicitat reglementări stricte pentru a preveni fenomenul de încrucişare a culturilor modificate genetic cu cele ecologice, care riscă să ducă la distrugerea biodiversităţii, doar pentru ca o mână de industriaşi hrăpăreţi să poată avea în proprietate patentele tuturor speciilor cultivate...
Aşa cum o arată succesul repurtat de agricultura ecologică, oamenii sunt dispuşi să plăteasca mai mult pentru alimente de înaltă calitate, fără OMG“, a declarat Marco Contiero de la Greenpeace. „Atitudinea Comisiei Europene şi a unor state membre faţă de fenomenul de contaminare este una de dispreţ faţă de preferinţele consumatorilor europeni şi pune în pericol întregul sector al agriculturii ecologice“.