ma cuprind emotii foarte puternice si greu de controlat

Categoria părinte: Intrebari
08. 02. 28
Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Bună ziua.
Sunt studentă în anul 2 la Facultatea de Ştiinte Economice. Avem foarte frecvent de prezentat referate şi lucrări în faţa întregii grupe şi bineînţeles a profesorilor. Eu sunt o fire destul de comunicativă şi totuşi, când trebuie să ies în faţa clasei şi să citesc, să vorbesc mă cuprind emoţii foarte puternice şi greu de controlat, începe să îmi tremure vocea, nu mai pot respira normal şi încep să devin penibilă. Aş vrea să vă rog să îmi daţi un sfat, o terapie care să mă ajute să mă controlez şi să pot vorbi cu uşurinţă în faţa unui public. Vă mulţumesc anticipat. Sper să mă puteţi ajuta.

Răspuns

Draga Marta,
Din ce îmi spui tu, îţi apare un blocaj emoţional foarte puternic în situaţiile în care trebuie să vorbeşti în faţa unui public, încât nu mai funcţionezi la parametrii optimi. Aici ar trebui investigat ce anume te face să te manifeşti astfel: ţi-e teamă de ceilalţi, de evaluarea lor, ţi-e teamă de eşec, de desconsiderare, nu ai suficientă încredere în tine, eşti timidă... Poate că este câte un pic din fiecare. În general, persoanele care nu au suficientă încredere în ele şi se aşteaptă să fie respinse cer foarte mult de la ceilalţi din punct de vedere emoţional. Dacă nu primesc atenţia cuvenită, interacţionează foarte greoi, se blochează sau se retrag şi au nevoie tot timpul de încurajare şi susţinere. Teama exagerată de eşec şi de respingere face în general ca aceste persoane să prefere situaţiile pe care sînt sigure că le pot controla. Tu spui că eşti destul de comunicativă, dar că îţi apar problemele în faţa colegilor şi a profesorilor. Probabil că la cele ce am spus mai sus, se adaugă şi teama de autoritate. Îmi este greu să îţi recomand o terapie pe care să o urmezi singură. Câteva sfaturi aş putea însă să-ţi dau.

1. Poţi aborda cu mai mult umor bâlbâielile sau tremurul vocii, pentru că nimeni nu o să-ţi ia capul. Unii pot chiar să nici nu sesizeze aceste frământări ale tale.

2. Să nu te critici şi să faci activităţi simple în care să te autoafirmi.

3. Urmăreşte să-ţi întăreşti încrederea în forţele proprii exersând acasă, chiar în faţa oglinzii. Reia în felul acesta situaţii în care te-ai blocat anterior şi simulează o desfăşurare reuşită şi favorabilă a evenimentelor. În imaginaţie, trăieşte anticipativ sentimentul reuşitei.

4. Condiţionează-te pozitiv şi foloseşte autosugestia benefică. Renunţă la scenariile negative.

5. Învaţă să te relaxezi. Poţi citi chiar la noi pe site prima parte din trainingul autogen.

6. Nu în ultimul rând, poţi apela la ajutorul unui terapeut (ai de exemplu, datele mele de contact pe site), care te poate obiectiva şi susţine până îţi întăreşti încrederea în forţele proprii.

Îţi doresc succes,

Monalisa Teodorescu, psiholog