Stiinta

Categoria părinte: Articole
10. 02. 22

Evaluare utilizator: 3 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță inactivăSteluță inactivă
Exceptând dragostea, există ceva mai frumos pe acest pământ decât o floare, sau indispensabil ca plantele? Adevărata matrice a oricărei vieţi omeneşti este tocmai covorul de smarald care îmbracă pământul. Fă­ră plante nu am putea nici respira şi nici mânca. Pe dosul fiecărei frun­ze, un milion de buze în mişcare se străduiesc să devoreze gazul car­bonic şi să expire oxigen. După cum arată un calcul amănunţit, şaptezeci şi cinci de milioane de kilometri pătraţi de ţesuturi vegetale trudesc din greu ca să realizeze miracolul fotosin­tezei: producerea oxigenului şi a hranei pentru oameni şi pentru animale.
Read More: Viata secreta a plantelor
Categoria părinte: Articole
10. 02. 14

Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă

Datorită războiului, în anul 1939 inginerul Marcel Violet părăsea Parisul. El s-a stabilit undeva la ţară, deşi locuise doar la oraş. Spiritul său de inginer a observat că, după ploile cu descărcări electrice, vegetaţia creştea foarte rapid. I s-a părut curios acest lucru. A mai observat că animalele de la fermă sunt atrase de această apă pe care o preferă în locul apei obişnuite din adăpători.
Făcând aceaste observaţii, el a făcut următoarele experimente. Pentru a obţine apă chimic pură, a fabricat câţiva litri de apă sintetică condensând într-o spirală răcită gazele de ardere ale unei flăcări de hidrogen. A pus apa obţinută într-un cristalizator şi a depus acolo un mormoloc de broască. Acesta a murit imediat. A agitat vasul pentru oxigenare şi a depus un al doilea mormoloc. A murit şi acesta. Văzând rezultatele, a mers mai departe. A pus apa într-un balon de sticlă pe care l-a sigilat la gură prin topirea sticlei şi l-a pus pe balconul său. Era vară şi frumos. O lună mai târziu a deschis balonul şi a repetat experienţa. Mormolocul a devenit mai vioi chiar. Apa moartă devenise vie. Ce s-a petrecut? Apa din punct de vedere chimic a rămas aceeaşi !

Read More: Apa si viata
Categoria părinte: Articole
07. 11. 20

Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă

cuptor cu microundeMultă lume se întreabă dacă gătitul la „cuptorul“ cu microunde, atât de comod şi de rapid, este şi la fel de sănătos. Pe zi ce trece, apar tot mai multe dovezi cu privire la nocivitatea acestor accesorii de bucătărie, chiar dacă producătorii strigă sus şi tare că nu-i nici o problemă şi investesc enorm în reclamă.

Fără nici o pretenţie de demonstraţie ştiinţifică riguroasă, vă prezentăm mai jos fotografiile proiectului şcolar al unei eleve de clasa a şasea pe nume Marshall din SUA.
Read More: Plantele si cuptorul cu microunde
Categoria părinte: Articole
07. 05. 21

Evaluare utilizator: 4 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță inactivă

Reprezentarea grafica a atomului de hidrogenHidrogenul este considerat de tot mai mulţi specialişti un adevărat carburant al viitorului. Deşi poate fi obţinut relativ ieftin prin prelucrarea deşeurilor organice nereciclabile şi este o componentă secundară din compoziţia biogazului, hidrogenul nu poate fi considerat un biocarburant, fiind o substanţă anorganică. Deoarece este cel mai uşor element chimic, densitatea energetică pe care o oferă este foarte mare, el fiind ideal ca agent de transport al energiei. Această caracteristică a sa a făcut din hidrogen combustibilul utilizat în propulsia şi alimentarea energetică a navetelor spaţiale. Având o greutate foarte mică în comparaţie cu energia chimică mare pe care o înmagazinează, pare foarte uşor de transportat. Problemele apar însă atunci când se pune problema comprimării sau lichefierii lui într-un volum acceptabil. Cu toate acestea, soluţiile pentru instaurarea unei adevărate „economii bazate pe hidrogen“ nu se vor lăsa prea mult aşteptate.

Read More: Hidrogenul - agentul energetic al viitorului?
Categoria părinte: Articole
07. 02. 27

Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă

Interviu luat de Michael Friedrich 

– adaptare EcoLife – 

Interviu cu Dr. Tewolde Behran Egziabher (Etiopia, 61 ani), care reprezintă ţările în curs de dezvoltare la conferinţele asupra ingineriei genetice, biodiversităţii şi brevetării genelor. Acest ecologist conduce Autoritatea Etiopiană de Protecţie a Mediului şi Institutul pentru Dezvoltare Durabilă. El vorbeşte limpede şi fără ocoliş despre riscurile ingineriei genetice.

Read More: Interviu despre riscurile ingineriei genetice
Categoria părinte: Articole
07. 02. 20

Evaluare utilizator: 4 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță inactivă

plante care contin gene transferate de la alte speciiOrganismele modificate genetic – create şi cultivate pe scară largă în Statele Unite ale Americii – sînt acceptate de guvernele unor ţări ale lumii (care merg până la a le prezenta drept o rezolvare a problemei foametei), dar sînt privite, în schimb, cu neîncredere de nenumărate alte ţări şi respinse cu vehemenţă de organizaţiile ecologiste, devenind astfel un subiect foarte controversat... Unii specialişti chiar au ajuns să definească, mai în glumă, mai în serios, organismele modificate genetic ca o soluţie periculoasă la o problemă inexistentă...

Read More: Controversa organismelor modificate genetic
Categoria părinte: Articole
04. 08. 19

Evaluare utilizator: 4 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță inactivă
Sursele de energie neconvenţionala au capatat si vor capata in continuare, o pondere din ce in ce mai mare in cadrul sistemelor energetice din intreaga lume, atat datorita efortului de cercetare si vointei politice implicate in dezvoltarea lor, cat si datorita cresterii pretului energiei obtinute prin metodele traditionale. Sursele de energie primara, numite in general regenerabile, sunt acele surse din mediul natural, disponibile in cantitati practic nelimitate sau care se regenereaza prin procese naturale, intr-un ritm mai rapid decat cel in care sunt consumate. Energiiile regenerabile recunoscute oficial au ca origine razele Soarelui, temperatura interna a pamantului sau interactiunile gravitationale ale Soarelui si Lunii cu oceanele.
Read More: Sursele de energie neconventionala