Shilajit Mumie – un remediu milenar cu numeroase beneficii

Categoria părinte: Articole
20. 08. 10

Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă
 

Este dificil să găsim o formulă perfectă pentru sănătate, însă întorcându-ne la Natură, constatăm că există remedii care sunt adevărate panacee pentru noi. Natura are puterea de a ne reda sănătatea mult dorită cu ajutorul propriilor sale resurse. Un remediu natural recomandat în Ayurveda ca sursă de minerale, imunostimulator, regenerant și adaptogen este Shilajit (mumie). Deoarece Shilajit are nevoie de secole pentru a se forma, oamenii de știință consideră că este un produs milenar al Naturii. Află ce este Shilajit-mumie și ce beneficii ne poate aduce pentru sănătate.

Ce este Shilajit (mumie)?    

Shilajit (mumio, mumie) este numele unei substanțe care se întâlnește în Altai și în munţii Himalaya, dar și în munții Anzi. Aceasta este asemănătoare cu rășina sau smoala, fiind de culoare maroniu, cu o consistență și o textură vâscoasă. Pe vreme caldă, aceasta se scurge din crăpăturile stâncilor. Acest exudat al rocilor de minereuri complexe de la mari înălțimi, care are o compoziție unică, se formează prin acţiunea factorilor de mediu și a microorganismelor asupra anumitor resturi de plante aflate în proces de descompunere, ca Euphorbia royleana sau Trifolium repens (dar și Fissidens, Barbula, Thuidium, Minium, Asterella, Marchantia, Dumortiera, etc.)

Shilajit sau Mumie este cunoscut de mai bine de două mii de ani şi a fost dintotdeauna un remediu extrem de preţios, ce era rezervat clasei conducătoare, fiind mai scump decât aurul, și nu cu multă vreme în urmă exportul lui era interzis în Uniunea Sovietică, unde era socotit ca fiind „tezaur de stat“. Lucrări hinduse vechi precum Materia Medica, Charaka Samhita și Sushruta Samhita descriu proprietățile medicinale ale Shilajit-ului, ce este recomandat de secole ca remediu cu calități unice în Ayurveda.

                                                             

Proprietățile fizice și chimice ale Shilajit-ului

Din punctul de vedere al compoziției chimice, Shilajit este un fitocomplex care conține macro- și microelemente: potasiu; calciu; magneziu, sulf, sodiu. Shilajit-mumie mai conține și siliciu, aluminiu, arsen, fier, mangan, seleniu, nichel, vanadiu, bariu, molibden, cadmiu, cupru, zinc, fluor, iod, bismut, crom, fosfor, cobalt, bor, stronțiu, beriliu, zirconiu, titan, argint, galiu şi... miere.

Mai mult de jumătate (aproximativ 85) din elementele existente în tabelul lui Mendeleev se găsesc în răşina Shilajit. Ele sunt produsele de descompunere ale compuşilor polimoleculari (acizi zoomelanici, acizi humici, acizi fulvici, acid benzoic, oxalic).

De asemenea, apar în compoziție şi aminoacizi (fenilalanina, alanina, arginina, acid glutamic, acid aspartic, glicina, lisina, metionina, serina, tirozina, valina), dar și alţi acizi (terpenoide, steroizi naturali, vitamine din grupa B şi P, fragmente de molecule polifenolice şi alţi compuşi). Totodată, sunt prezenți 65 de alți compuși organici, printre care acizi grași, ceruri, carbohidrați, alcaloizi, rășini, steroizi, polifenoli, uleiuri esențiale și vitamine.

Unul dintre motivele pentru care Shilajit-mumie este benefic pentru sănătate este prezența acidului fulvic într-o cantitate foarte mare. Acidul fulvic este principiul activ al rășinei Shilajit, (minim 40% din compoziție) conferindu-i proprietăți puternic antioxidante, anti-inflamatorii și regenerante. Acesta ajută la creșterea capacității de absorbție a nutriențior și a mineralelor din alimentele pe care le consumăm.

 

Beneficiile consumului de Shilajit

Răşina Shilajit este recunoscută ca un tonic puternic, ce acţionează multilateral atât în cazul anumitor afecţiuni, cât şi în cadrul funcționării organismului în ansamblu, având un efect tonifiant, restabilind echilibrul energetic şi având capacitatea de a trata sau de a preveni anumite afecţiuni.

 

Îmbunătățește imunitatea

Shilajit-mumie mărește numărul și forța limfocitelor T și a limfocitelor B, piloanele oricărui sistem imunitar matur fapt ce conduce la îmbunătățirea activității sistemului imunitar. Shilajit creează astfel o barieră de protecție împotriva bacteriilor și virușilor. Acizii humici din compoziția sa au un spectru antiviral larg. Acizii humici se pot lega de celula virușilor și neutraliza în acest mod virușii. Ca un adaptogen care combate stresul, Shilajit ajută la menținerea sistemului imunitar.

 

Contribuie la refacerea oaselor

Shilajit-mumie stimulează regenerarea oaselor în cazul afecțiunilor sistemului osos și al fracturilor, micșorând perioada de convalescență. O doză zilnică de 0,4 gr accelerează vindecarea și asimilarea fosfaților necesari sistemului osos. De asemenea, Shilajit conține calciu asimilabil. Mulți dintre noi iau calciu, însă corpul nu este capabil să absoarbă suficient din cantitatea necesară. Acidul fulvic din Shilajit-mumie are tendința de a conduce calciul la celulele care au nevoie. Stronțiul într-o formă non-radioactivă ajută la asimilarea calciului. Shilajit-mumie remineralizează oasele prin cure regulate de 2-3 săptămâni, ceea ce ajută la prevenirea osteoporozei, datorită faptului că mineralele pe care le conține, inclusiv calciul, sunt ușor asimilabile.

 

Are efecte anti-îmbătrânire, fiind un puternic regenerant

Fiind bogat în acizi fulvici, care constituie principiul său activ, Shilajit are puternice proprietăți anti-oxidante și anti-inflamatorii, fiind un protector împotriva radicalilor liberi și a deteriorării celulelor. Drept urmare, utilizarea regulată a Shilajit-ului duce la creșterea longevității, încetinirea proceselor de îmbătrânire și la îmbunătățirea generală a sănătății.

 

Elimină sindromul de oboseală cronică

Aceasta este o afecțiune care se manifestă prin oboseală sau epuizare. Studiile efectuate de cercetători au arătat că Shilajit-mumie poate să reducă aceste simptome și să refacă energia vitală. Sindromul oboselii cronice a fost asociat cu disfuncția mitocondriilor. Aceasta se petrece atunci când celulele noastre nu produc suficientă energie. Shilajit susține funcția mitocondriilor de la nivelul celulelor nervoase, cardiace, musculare, hepatice și renale, reducând în acest fel oboseala și crescând nivelul de energie vitală.

 

Susține funcția reproducătoare masculină și feminină

Shilajit potențează funcția sexuală și tratează eficient sterilitatea atât la femei, cât și la bărbați. În cazul bărbaților, Shilajit crește, de asemenea, nivelul de testosteron. Testosteronul este un hormon masculin, dar la unii bărbați nivelul este scăzut. Aceasta se manifestă prin libidou slab, căderea părului, scăderea masei musculare, oboseală. Atât la bărbați, cât și la femei Shilajit are efecte afrodisiace, îmbunătățind calitatea vieții amoroase și reducând disfuncțiile sexuale.

 

Îmbunătățește capacitatea de învăţare şi memoria

Shilajit protejează funcțiile cognitive ale creierului. Acidul fulvic prezent în Shilajit este un puternic anti-oxidant, care previne acumularea anumitor proteine (proteinele Tau) în creier, ce pot conduce la deteriorarea celulelor. Multe studii arată că Shilajit poate fi eficient în prevenirea și ameliorarea anumitor tulburări, precum boala Alzheimer. Shilajit reduce anxietatea prin creșterea capacității de receptare. Are efecte binefăcătoare în recuperarea post-traumatică prin scăderea edemelor la nivelul creierului și a presiunii intra-craniene. Complexul de minerale și de compuși polimoleculari acționează sinergic, diminuând stările de depresie și anxietate.

 

Reglează metabolismul și arde grăsimile în exces (în cazul persoanelor obeze).

Shilajit este eficient în controlul glicemiei și îmbunătățește profilul lipidic. Repară funcțiile pancreasului, care devine capabil să secrete insulină și filtrează toxinele din corp. Se administrează încontinuu bolnavilor diabetici, pentru că previne apariţia neuropatiilor. Deși Shilajit-mumie nu vindecă pancreasul, poate să ofere pentru diabetici o cale excelentă de a-și regla nivelul de zahăr din sânge. Cu cât mai multă insulină este secretată de pancreas, cu atât mai mult este încurajat metabolismul glucozei.

 

Contribuie la dezvoltarea masei musculare

Shilajit poate crește masa musculară cu 10% și mărește capacitatea de efort cu 25% (conform unui studiu din cadrul unui program de pregătire al armatei ruse). S-a demonstrat că Shilajit ajută la asimilarea de Mg2+, Ca2+ în oase și mușchi. În armata Rusiei, Shilajit a fost folosit decenii la rând pentru creșterea masei musculare și a forței vitale.

 

În afară de beneficiile menționate mai sus, Shilajit tratează cu succes (conform unor studii făcute de cercetătorii ruși) colita cronică, după numai 10 zile de administrare a produsului. Previne ulcerele gastrice şi duodenale. De asemenea, fiind considerată o substanță adaptogenă, Shilajit ajută și stimulează adaptarea la factorii de stres cotidian. În cazul anemiei cauzată de carența de fier, Shilajit aduce aportul necesar de fier. Participă la biosinteza ADN-­ului celular, facilitând diviziunea și  mărirea numărului celulelor.

 

Cum se administrează Shilajit-mumie

Pentru efecte amplificate se recomandă să fie consumat în lapte cald. Se fac cure de 3-4 săptămâni cu o săptămână pauză.

Se consumă, în funcție de greutatea corporală, astfel:

  • Până la 70 kg: câte 1 tabletă de 2 ori pe zi • Între 70-90 kg: câte 1 tabletă de 3 ori pe zi; • Peste 90 kg: câte 5 tablete pe zi; Pentru efecte amplificate se recomandă să fie

Produsul nu este recomandat copiilor sub 3 ani și femeilor însărcinate sau care alăptează, deoarece nu există studii care să confirme siguranța acestuia pentru aceste categorii. Persoanelor care iau medicamente pe bază de fier le recomandăm administrarea cu atenție, pentru că Shilajit potențează efectul lor.

 

Cum găsim Shilajit autentic pe piață?

Suplimentele pe bază de Shilajit pot fi găsite în mai multe forme: pudră, capsule, tablete și rășina propriu-zisă purificată. Rășina în formă semi-lichidă este considerată cea mai pură formă. Aceasta având efecte foarte puternice, cei mai mulți preferă capsule sau tablete, într-o doză mai mică.

Pentru a deosebi produsele autentice pe bază de Shilajit de produsele contrafăcute, vă recomandăm să procedați în felul următor: se dizolvă o tabletă de Shilajit în apă. Shilajit autentic se dizolvă complet.

Shilajit-mumie rășina vieții din munții Altai este un produs 100% purificat, fără adaosuri și conservanți.

 

Produsul poate fi comandat la adresa:

https://viataverdeviu.ro/comprimate-capsule-shilajit-60tablete-semper-natura

 

Surse bibliografice:

1.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23733436

2.https://www.researchgate.net/publication/229418079_Thermal_analysis_of_mumiyo_the_legendary_folk_remedy_from_the_Himalaya_region

3.https://www.hindawi.com/journals/ijad/2012/674142

4.https://link.springer.com/article/10.1007%2FBF02334644

 

Articol preluat de pe www.viataverdeviu.ro