A devenit tot mai limpede în ultima vreme că, în contextul actual de dezvoltare a industriei şi a transporturilor, efectul de seră nu este câtuşi de puţin controlat. Nici România nu va fi scutită de schimbările previzibile în clima mondială, astfel că toate autorităţile locale şi naţionale vor trebui să cunoască, în detaliu, modul eficient de acţiune în cazurile extreme de inundaţii năvalnice, tornade, secete excesive şi alunecări de teren. Se prevede că, în anul 2007, regimul pluviometric va fi cu 30-70% sub mediile multianuale. Mai în glumă, mai în serios, ne putem imagina că, în locul lanurilor de porumb, care nu rezistă la condiţiile de temperatură ridicată, ţăranii anului 2030 vor cultiva plantaţii de portocali.
Pentru ca o fiinţă umană să-şi dezvăluie calităţile cu adevărat excepţionale, trebuie să ai norocul să o poţi observa în activitate de-a lungul anilor. Dacă această activitate e despuiată de orice egoism, dacă ideea care o călăuzeşte e de o generozitate exemplară, dacă e absolut sigur că nu a căutat nici o răsplată şi că, mai mult, a lăsat o amprentă vizibilă asupra lumii, ne aflăm atunci, fără riscul de a greşi, în faţa unui caracter de neuitat.
Acum vreo patruzeci de ani făceam o drumeţie lungă pe nişte coame de munte absolut necunoscute de turişti; în acea străveche regiune a Alpilor care ajunge până la Provenţa. Regiunea e delimitată la sud-est şi la sud de cursul mijlociu al râului Durance, între Sisteron şi Mirabeau; la nord, de cursul superior al râului Drome, de la izvoare până la Die; la est, de câmpiile comitatului Venaissin şi de pereţii abrupţi ai muntelui Ventoux. Ea cuprinde toată partea de nord a departamentului Alpilor din Provenţa de Sus, sudul departamentului Drome şi o mică enclavă din Vaucluse. În momentul în carte am pornit în lunga drumeţie în aceste ţinuturi pustii, am întâlnit doar stepe golaşe şi monotone, situate cam la 1200-1300 metri altitudine. Nu creştea pe acolo decât lavandă sălbatică. Am traversat acest ţinut în toată lungimea sa şi, după trei zile de mers, mă aflam într-o dezolare totală.